Σελίδες

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια. Αγνοεί τους πάντες η Τουρκία και συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Η Τουρκία έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια. Ενώ πλησιάζουμε τις ημερομηνίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου μεταξύ άλλων θα εξεταστούν οι σχέσεις της Eνωσης με την Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησαν χθες σε ένα νέο μπαράζ ασύλληπτα προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφιά (την οποία τεμενοποίησε στις 24 Ιουλίου), ο Ερντογάν προέβη σε έντονα υποτιμητικές και προσβλητικές δηλώσεις για τον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν. Παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της χώρας υποστήριξε ότι η Γαλλία πρέπει να απαλλαγεί από τον Μακρόν, αφού ο τελευταίος είναι το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία διέρχεται μία από τις χειρότερες χρονικά στιγμές και για αυτήν είναι μία πολύ επικίνδυνη περίοδος. Προχώρησε μάλιστα παραπέρα λέγοντας ότι αν δεν απαλλαγεί η χώρα από τον Μακρόν τότε «τα κίτρινα γιλέκα θα γίνουν κόκκινα»!!!

Περί υφαλοκρηπίδας

Από τη δική του πλευρά ο Τσαβούσογλου, μιλώντας διαδικτυακά σε forum για τη Μεσόγειο, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα!!! Επανέλαβε ότι μέχρι τα τέλη του 2018 η χώρα του -που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή-ανέμενε από Αθήνα και Λευκωσία να συγκλίνουν σε μία θέση για την ομαλή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με σκοπό την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και υδρογονανθράκων στην Aνατολική Μεσόγειο. Oμως πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε και η Λευκωσία άρχισε να οριοθετεί ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ «αγνοώντας τα δεδομένα και πάγια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», όποτε η Αγκυρα αποφάσισε να παρέμβει με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία της σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον χθες το μεσημέρι ο υδρογραφικός-ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τη Νavtex 1507/20 για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος Καστελλόριζου/Μεγίστης, που καταλαμβάνει μεταξύ άλλων και περιοχή εντός του FIR Aθηνών.

Στη Λευκωσία ο Δένδιας

Στη Λευκωσία βρέθηκε χθες ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Στις διμερείς επαφές κυριάρχησαν ο συντονισμός των κινήσεων των δύο χωρών, εν όψει του κρίσιμου συμβουλίου των 27 κρατών-μελών της Ενωσης στις 10 και΅11 Δεκεμβρίου, οι συνεχείς προκλητικές και ατελεύτητες ενέργειες της Αγκυρας, καθώς και το Κυπριακό που βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση, αφού η Αγκυρα και η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ ευνοούν τη διχοτόμηση και την λύση των δύο κρατών.
Αμερικανοτουρκικά

Το θέμα των ενδεχόμενων κυρώσεων στην Αγκυρα για την αγορά, ένταξη και επιχειρησιακή ενεργοποίηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 (πρόσφατη δοκιμή στο πεδίο βολής της Σινώπης) επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ για την επόμενη χρονιά (NDAA). Μέσα στο συγκεκριμένο συνολικό νομοσχέδιο εντάχθηκαν και τα προβλεπόμενα της γνωστής τροπολογία CAATSA, που μεταξύ άλλων προβλέπει επιλογή και κλιμακωτή αποδοχή κυρώσεων σε χώρες που διατηρούν σχέσεις σε διάφορα πλαίσια με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Σημειώνω ότι η CAATSA έχει εδώ και τρία χρόνια γίνει αποδεκτή από τη Γερουσία στις 27 Ιουλίου 2017 με ψήφους 98-2, και στο Κογκρέσο δύο ημέρες νωρίτερα με ψήφους 419-3, όμως έκτοτε ο πρόεδρος Τραμπ δεν την εφαρμόζει χαριστικά στην Τουρκία για την περίπτωση των ρωσικών πυραύλων (ειδικά τις αναφορές 231-235).

Κυρώσεις

Παρά το «χαστούκι» στην Τουρκία, που αποτελεί η ένταξη της CAATSA μέσα στις 4.500 και πλέον σελίδες του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που καθιστά τις κυρώσεις (τουλάχιστον τις 5 πρώτες της κλίμακας) υποχρεωτικές μέσα σε 30 ημέρες από την προεδρική υπογραφή σε αυτή τη χρονική στιγμή, δύσκολα θα υιοθετηθεί γιατί ο Τραμπ έχει τονίσει ότι δεν θα υπογράψει τον αμυντικό προϋπολογισμό (για πρώτη φορά μέσα σε 60 χρόνια), ενώ και χρονικά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, λόγω των εορτών και της προεδρικής διαδοχής στις 20 Ιανουαρίου. Πάντως το ενδεχόμενο των κυρώσεων -έστω και σαν απειλή-προκάλεσε εκ νέου χθες πίεση στο τουρκικό νόμισμα.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου