Σελίδες

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Ντροπή για την Ελλάδα του 2020! – Χωρίς φαρμακείο και γενικό γιατρό το Καστελόριζο

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Σε ένα από τα ανατολικότερα άκρα της Ελλάδας, η υγειονομική περίθαλψη δεν έχει φτάσει να θεωρείται δεδομένη. Στο ακριτικό Καστελόριζο των περίπου 500 κατοίκων, τόσο οι μόνιμοι όσο και οι προσωρινοί, ζητούν περαιτέρω ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ το πολυιατρείο του νησιού που υπολειτουργούσε, ενισχύεται σταδιακά κατά τα τελευταία δύο χρόνια, πάγιο παραμένει το αίτημα των κατοίκων για γενικό γιατρό και κανονικό φαρμακείο στο νησί.

Τι δείχνει η αυτοψία του Sputnik στο Καστελόριζο. Ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες; Το μοναδικό φαρμακείο που υπάρχει στο Καστελόριζο βρίσκεται εντός του πολυιατρείου και λειτουργεί από οπλίτη θητείας, με παραγγελίες των απαραίτητων φαρμάκων.

«Το σύστημα υγείας στο νησί βελτιώνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε δύο αγροτικούς γιατρούς, δυο νοσηλεύτριες και μία μαία. Γίνεται η προσπάθεια να αποκτήσουμε φαρμακείο. Είχε λειτουργήσει πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά έκλεισε για οικονομικούς λόγους. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε εμείς τα εφόδια για τη λειτουργία του» επισημαίνει στο Sputnik ο αντιδήμαρχος του νησιού, Στράτος Αμύγδαλος.

«Ένα περιφερειακό πολυιατρείο πρέπει να είναι απόλυτα εξοπλισμένο με όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι πολλές φορές και ειδικά το χειμώνα, είναι δύσκολο να γίνει διακομιδή προς κάποιο μεγάλο νοσοκομειακό κέντρο λόγω του καιρού. Αρχικά, χρειάζεται ένας γενικός γιατρός και στη συνέχεια περισσότερες ειδικότητες ώστε να δοθεί μεγαλύτερο αίσθημα σιγουριάς στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας» εξηγεί ο Σταύρος Σταυρόπουλος, γενικός χειρουργός, εκτελών χρέη ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου, μιλώντας στο Sputnik.

«Η κατάσταση που βρήκα τον Ιούνιο, όταν έφτασα εδώ, ήταν πολύ καλύτερη απ’ αυτή που περίμενα να συναντήσω. Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη προς το πολυιατρείο τα τελευταία χρόνια στο νησί» συμπληρώνει.

Πρόσφατα το ιατρείο απέκτησε μονάδα τηλεϊατρικής και μαιευτικό γυναικολογικό τμήμα.

«Φτιάξαμε φέτος το γυναικολογικό τμήμα από δωρεές. Σύντομα ξεκινάμε τα τεστ ΠΑΠ. Μεγάλη είναι η ανάγκη για φαρμακοποιό, παιδίατρο και οδοντίατρο» εξηγεί η μαία Θεανώ Τσίπη-Μεσογίτη που ενώ βρίσκεται λίγο καιρό στο νησί, οργάνωσε τη λειτουργία του γυναικολογικού τμήματος.

Ιατρική περίθαλψη στην Τουρκία

Στην απέναντι όχθη, οι Τούρκοι χτίζουν ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στο Κας (σ.σ. κωμόπολη στην επαρχία της Αττάλειας), ενώ διαθέτουν ήδη ένα εξοπλισμένο νοσοκομείο.

Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που προτιμούν τα τουρκικά παράλια για ιατρική περίθαλψη, για κοινές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες και για εξαγωγές δοντιών που κοστίζουν μόλις 15 ευρώ!

«Συχνό το φαινόμενο: Κάποιοι παίρνουν το πρωινό τουρκικό πλοίο και επιστρέφουν το βράδυ με ελληνικό. Προσωπικά δεν θα πήγαινα εκεί, εμπιστεύομαι το δικό μας σύστημα υγείας» δηλώνει η διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκείου του νησιού, Μπέτυ Μουζάκ.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταυρόπουλος παρατηρεί ότι «η συχνότητα επίσκεψης των οδοντιάτρων στο νησί δεν καλύπτει τους κατοίκους».

«Το ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει να πάρει μια βάρκα και να πάει στην απέναντι πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι θίγεται η ακεραιότητα και η προσπάθεια του συστήματος υγείας στις υπάρχουσες δομές. Στο πολυιατρείο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα στο έπακρο από απλές μυοσκελετικές κακώσεις, κατάγματα κλπ, έως βαριά παθολογικά επείγοντα όπως οξύ πνευμονικό οίδημα, εμφράγματα, οξείες αναπνευστικές δυσχέρειες. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με ασφάλεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η διακομιδή σε μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα. Η λύση θα δοθεί εκεί» συμπληρώνει.

Οι διακομιδές ασθενών στην Τουρκία κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν συχνό φαινόμενο.

Όπως μας ενημερώνουν κάτοικοι του νησιού, πιο συχνά γινόταν η θαλάσσια μεταφορά ασθενών, η οποία πλέον έχει διακοπεί καθότι οι δύο χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω του κορονοϊού.

Ακόμα και μέσα στην προηγούμενη δεκαετία υπήρξαν αεροδιακομιδές στη γείτονα καθότι η ελληνική πολιτεία δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την έγκαιρη μεταφορά των ανθρώπων κι έτσι το πρόβλημα λυνόταν με τη συνδρομή των γειτόνων.

 «Οι αεροδιακομιδές στην Τουρκία ανήκουν στο μακρινό παρελθόν»

Σύμφωνα πάντως με τον αντιδήμαρχο του νησιού οι αεροδιακομιδές στην Τουρκία έχουν σταματήσει:

«Οι αεροδιακομιδές στην Τουρκία ανήκουν στο μακρινό παρελθόν καθότι έχουμε καταφέρει να δομήσουμε ένα σύστημα αεροδιακομιδών σε Ρόδο και Ηράκλειο» τονίζει ο Στράτος Αμύγδαλος.

«Κάποια στιγμή, πριν από τρία χρόνια περίπου, το πόδι ενός νεαρού πιάστηκε σε ένα ασανσέρ του νησιού. Υπέστη μεγάλη ζημιά και χρειαζόταν επείγουσα βοήθεια. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να το ράψουμε, χωρίς επιτυχία καθώς το τραύμα ήταν βαθύ. Τότε κρίναμε ότι χρειαζόταν επείγουσα μεταφορά στην Τουρκία καθότι δεν γινόταν να φτάσει στη Ρόδο εγκαίρως» περιγράφει στο Sputnik εκπρόσωπος των τοπικών αρχών που επιθυμεί να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πολυιατρείο υπολειτουργούσε μέσα στη δεκαετία του 2010 με δύο γιατρούς «φαντάσματα» που φέρεται να μην εμφανίζονταν στις θέσεις τους, ενώ αμείβονταν κανονικά. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

«Πρόκειται για ανοιχτή πληγή που δεν επουλώνεται εύκολα καθότι το σύστημα υγείας ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για να μην παραμείνει κάποιος στο νησί» παρατηρεί.

Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισκέπτεται το Καστελόριζο ώστε να καταγράψει τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Πρόκειται για ένα κλιμάκιο 10 γιατρών.

Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, οι αρμόδιοι μάς εξήγησαν ότι υπάρχει συμμόρφωση με τους κανόνες, συγκεκριμένος σχεδιασμός μεταφοράς τυχόν κρουσμάτων, ενώ μέχρι στιγμής στο νησί δεν έχει καταγραφεί ασθενής COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι υγειονομικοί φορούν κανονικά μάσκες κατά τα προβλεπόμενα, τις οποίες ζητήσαμε να κατεβάσουν μόνο για τις ανάγκες της κάμερας.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου