Σελίδες

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Ξαφνική ρήξη Πούτιν-Ενρτογαν για Συρία και Κριμαία – «Βόμβες»Άγκυρας εναντίον Μόσχας

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Σε περίοδο μεγάλης κρίσης οδηγούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, παρά τη συμπόρευσή τους σε σημαντικά διμερή ζητήματα και σε αμυντικές συμφωνίες (όπως η προμήθεια του συστήματος S-400).

Ενώ οι δύο δυνάμεις είχαν βρει δίαυλο διαλόγου στη συριακή κρίση, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται πλέον έντονα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε εναντίον της Μόσχας, δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η δήλωση Ερντογάν έγινε στο Κίεβο λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχθηκε τουρκικό κονβόι στην Ιντλίμπ της Συρίας από συριακές δυνάμεις. Κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας». Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρακολουθεί μαζί με την κυβέρνηση της Ουκρανίας την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας.

Αναλυτές θεωρούν ότι η επίθεση Ερντογάν στη Μόσχα έγινε σε αντίποινα για τις τουρκικές απώλειες στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, 8 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 6 τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις του Ασαντ, οι οποίες στηρίζονται από τη Ρωσία. Αναφερόμενος στις επιθέσεις των δυνάμεων του Ασαντ σε τουρκικές θέσεις στην Ιντλίμπ, ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή. «Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών (εκεχειρίας) της Αστάνα και του Σότσι», είπε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση των δυνάμεων του Ασαντ έγινε σε κονβόι του τουρκικού στρατού το οποίο είχε φτάσει για να ενισχύσει τις δυνάμεις στην περιοχή όπου έδιναν μάχες με το στρατό της Συρίας. Η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» αναφέρει πως το βράδυ της Κυριακής 200 τεθωρακισμένα οχήματα του τουρκικού στρατού, ανάμεσά τους και άρματα μάχης, πέρασαν τα σύνορα με κατεύθυνση το Ιντλίμπ. O υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε πως από τα αντίποινα του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν 76 στρατιώτες του στρατού της Συρίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αγκυρα είχε ενημερώσει τη Ρωσία για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού και τη μεταφορά ενισχύσεων.

Θέση υπέρ της Δαμασκού πήρε η Μόσχα, ανακοινώνοντας πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τα συριακά στρατεύματα επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Αγκυρας στην Ιντλίμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιντλίμπ. «Η επιχείρησή μας συνεχίζεται. Και στους Ρώσους ξεκαθαρίζουμε να μη μας εμποδίσουν, ο στόχος μας είναι οι δυνάμεις του καθεστώτος. Διότι, όταν έχουμε νεκρούς, δεν μπορούμε να σιωπούμε», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατευθύνονται προς τη χώρα του.

Η Αγκυρα θεωρεί πως παραβιάζονται όλες οι συμφωνίες για τη Συρία, καθώς οι δυνάμεις του Ασαντ τις τελευταίες εβδομάδες συνεχίζουν την προέλασή τους και έχουν ήδη περικυκλώσει κάποια από τα 12 παρατηρητήρια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή.

Από την έντυπη έκδοση
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου