Σελίδες

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία: Το Παρίσι στηρίζει Αθήνα ξεκάθαρα και σε όλα

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη πολύ στενών σχέσεων με τη Γαλλία, η οποία παρέχει ξεκάθαρη στήριξη στη χώρα μας στο ζήτημα των «μνημονίων» Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και η ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στην προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και της συνάντησης που θα έχει με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται την ώρα που η χώρα μας ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση στην Ε.Ε. ότι για να δοθεί συναίνεση από την Ελλάδα σε πολιτική λύση στο λιβυκό ζήτημα πρέπει να ακυρωθεί το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, ενώ ισχυρά μηνύματα στήριξης των ελληνικών θέσεων στέλνει η Γαλλία στην Αγκυρα. Ανοιχτή στήριξη είχε προσφέρει στην Ελλάδα και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, με τον οποίο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός, διαμήνυσε πως ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή. Επίσης ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα έκανε λόγο, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, για «ψευτοσυμφωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, που είναι η δεύτερη καθώς το Παρίσι υπήρξε από τις πρώτες πρωτεύουσες που είχε επισκεφθεί ως πρωθυπουργός στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεδομένου και του υψηλού συμβολισμού που θα έχει η παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» με συνοδεία ελληνικής φρεγάτας, αλλά και του γαλλικού ελικοπτεροφόρου που θα συμμετέχει σε διακλαδική άσκηση.

Η δεύτερη, πολύ σημαντική πτυχή αυτής της επίσκεψης συνδέεται με την οικονομία και τις επενδύσεις, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει και σε οικονομικό και επενδυτικό forum με θέμα την ελληνική οικονομία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, που κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Λεμέρ, τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναφέρθηκε στο μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερπλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο, αναμένεται να απευθύνει εκ νέου επενδυτικό προσκλητήριο στις γαλλικές εταιρίες να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το ισχυρό μεταρρυθμιστικό έργο που συντελείται στη χώρα, την πολιτική μείωσης φόρων που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση, τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει εισέλθει μετά την έξοδό της από την κρίση σε έναν κύκλο ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ατζέντα αναμένεται να αφορά και στην πράσινη οικονομία και στα ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όπου ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναπτύξει παγκόσμιο ρόλο, ενώ από την πλευρά της η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρωτοπορία στην Ε.Ε. με τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έστειλε εκ νέου αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας ότι «είναι το καθήκον της συντεταγμένης ελληνικής Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας να λέει σαφώς ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αν αυτές παραβιαστούν και θιγούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε η χώρα οφείλει να αντιδράσει».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «εξαιρετικά υποκριτική» τη στάση «να ζητάς από τη μία την προσφυγή στο Διεθνές Δίκαιο, βάσει του οποίου πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, κατά τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας κ. Ακάρ,16 νησιά και, από την άλλη, ως χώρα, να έχεις παραβιάσει τόσες φορές το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα».

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι απολύτως παράνομη», σημειώνοντας ότι «δεν είναι μόνο το Διεθνές Δίκαιο που αψηφά η Τουρκία, αλλά και τη λογική».

«Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι γεωγραφικά παράλογη, δεδομένου ότι Τουρκία και Λιβύη δεν συνορεύουν. Τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν είναι συμβατά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα νησιά της Ελλάδας έχουν νόμιμα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ τους. Αυτή είναι μια θέση που και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η Ε.Ε. υποστηρίζουν, και η θέση που φυσικά ανταποκρίνεται στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Από την έντυπη έκδοση ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου