Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

ΟΙ «ΤΙΜΕΣ» ΑΠΟ 4.500 ΕΩΣ 6.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΤΟΜΟ Αρχιφύλακας σε δουλεμπόριο στην Κω – Διακίνηση με dress code και make up

http://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ενας 54χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετεί στον διαβατηριακό έλεγχο του αεροδρομίου στην Κω, και μία γυναίκα που επεδίωκε να εργαστεί σε εταιρία του ίδιου αεροδρομίου για να συνεργαστεί με τους δουλεμπόρους συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, αεροπορικώς προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο «τιμοκατάλογος» της διακίνησης κυμαινόταν από 4.500 έως 6.000 ευρώ το άτομο, χρήματα που δίνονταν προκαταβολικά. Συνελήφθησαν τέσσερα ακόμη άτομα, ενώ αναζητείται ένα άτομο από τη Συρία. Τα μέλη του κυκλώματος επιμελούνταν το dress code, το… κούρεμα των διακινούμενων μεταναστών, ενώ για να φαίνονται πιο «λευκοί» τούς έβαζαν και μέικ απ!
Στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας είχαν πληροφορίες για τη συμμετοχή ένστολου στο συγκεκριμένο κύκλωμα και ανέλαβαν την έρευνα προβαίνοντας στις απαιτούμενες διαδικασίες και άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, από τις οποίες διαπιστώθηκαν η διάρθρωση και οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος.
Το πρωί της 12ης Ιουλίου, σε Αθήνα και Κω, συνελήφθησαν 6 άτομα, 2 αλλοδαποί από τη Συρία και τέσσερις Ελληνες, μεταξύ των οποίων το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης καθώς και ο αστυνομικός. Παράλληλα αναζητείται ακόμα ένας αλλοδαπός για την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Η δράση της οργάνωσης ξεκινά τον Απρίλιο του 2018, με ηγετικό ρόλο σε αυτήν να έχει ένας 36χρονος από τη Συρία, ο οποίος εντόπιζε στο κέντρο της Αθήνας αλλοδαπούς που ήθελαν να μετακινηθούν παράνομα στην Ευρώπη και στη συνέχεια οργάνωνε τα στάδια διακίνησής τους.
Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν έδρα την Κω, απ’ όπου οι διακινούμενοι αλλοδαποί επιβιβάζονταν σε αεροπορικές απευθείας πτήσεις για χώρες της Ευρώπης.

Ο αστυνομικός

Ο «αρχηγός», σε άμεση συνεννόηση με 29χρονο ομοεθνή του, αναζητούσε δρομολόγια πλοίων από Πειραιά προς Κω και αεροπορικές πτήσεις για να επιβιβάσει τους διακινούμενους αλλοδαπούς.
Στη συνέχεια προμηθευόταν ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από ταξιδιωτικό γραφείο, παρέδιδε στους αλλοδαπούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή απροσδιορίστου προέλευσης γνήσια, με τις φωτογραφίες των οποίων προσομοίαζαν οι προς διακίνηση αλλοδαποί, και με ταξί οδηγούνταν στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να αναχωρήσουν για Κω.
Για το είδος των εγγράφων (ιταλικά, ισπανικά, ελβετικά διαβατήρια, αυστριακές, ιταλικές, βέλγικες ταυτότητες κ.ά.) υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση με τον 29χρονο στην Κω, ο οποίος ενημέρωνε σχετικά τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση αστυνομικό.
Ο αστυνομικός είχε αναλάβει την επιλογή της καταλληλότερης πτήσης, τον οπτικό έλεγχο των διακινούμενων και των εγγράφων που έφεραν, καθώς και την τελική «έγκριση» της αεροπορικής πτήσης που θα επέλεγε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση.
Παράλληλα, λόγω της θέσης του, εκτελούσε ανά διαστήματα καθήκοντα διαβατηριακού ελέγχου και ενημέρωνε σχετικά την εγκληματική οργάνωση, ώστε να επιλέγει τις καταλληλότερες πτήσεις, οι οποίες «συνέπιπταν» στις περισσότερες περιπτώσεις με το ωράριο εργασίας του αστυνομικού.

Τους… φρόντιζαν

Κατά την άφιξή τους στην Κω οι αλλοδαποί παραλαμβάνονταν από 21χρονο ομοεθνή τους ή από τον 29χρονο, οι οποίοι φρόντιζαν περαιτέρω όλες τις λεπτομέρειες μέχρι και την είσοδό τους στο αεροπλάνο.
Συγκεκριμένα, επιμελούνταν παρεμβάσεις στην εξωτερική εμφάνιση των διακινούμενων, ώστε να προσομοιάζουν με Ευρωπαίους πολίτες, έδιναν οδηγίες και κατευθύνσεις για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν από την είσοδο στον αερολιμένα μέχρι και την επιβίβαση στο αεροσκάφος και τους συμβούλευαν να κυκλοφορούν σε δυάδες, ή άντρας με γυναίκα, ώστε να προσομοιάζουν σε ζευγάρι. Η μεταφορά τους στον αερολιμένα γινόταν με ταξί ή λεωφορείο, χωρίς ωστόσο τη συνοδεία των διακινητών.
Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της οργάνωσης είναι ότι στην προσπάθειά τους οι διακινούμενοι αλλοδαποί να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με πολίτες χωρών της Ευρώπης, χρησιμοποιούσαν ακόμα και μέικ απ.
Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM που άλλαζαν συχνά και ήταν καταχωρισμένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (ghost numbers, κάρτες του κιλού).
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, πλαστά διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων και 11.570 ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Πηγή ➤ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ  https://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου