Σελίδες

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Αποκλειστικό: Καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ με ειδίκευση στην… απάτη της πυραμίδας ΥΦΑΡΠΑΖΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΣ ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

http://police-voice.blogspot.com/


Police-Voice blog ➤
Ο καθηγητής Χρηματοδοτικής Διοίκησης στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), Π. Φ. Δ., καταδικάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες για απάτη πλημμεληματικού χαρακτήρα σε τέσσερα χρόνια και μάλιστα ερήμην

Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιμένοντας την καθαρογραφή πρωτόδικης καταδίκης ενός από τα μέλη ΔΕΠ του.


Ο καθηγητής Χρηματοδοτικής Διοίκησης στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, Π. Φ. Δ., καταδικάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες για απάτη πλημμεληματικού χαρακτήρα σε τέσσερα χρόνια και μάλιστα ερήμην, ενώ στο όνομά του εκκρεμούν και άλλες μηνύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», πληθώρα ανθρώπων τον έχουν μηνύσει, καθώς όπως υποστηρίζουν έπεσαν θύματα απάτης επενδύοντας τις οικονομίες τους με την υπόσχεση υπεραποδόσεων, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ. Αίσθηση προκαλεί ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι ένας πρώην φοιτητής του, ο πατέρας του και ο θείος του.

Ποια ήταν η δράση του καθηγητή που οδήγησε μια σειρά επίδοξων επενδυτών να στραφούν εναντίον του και να τον κατηγορήσουν ότι ο καθηγητής, με το εντυπωσιακό -είναι η αλήθεια- βιογραφικό, εξαφανίστηκε παρέα με τα χρήματά τους;

Στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, οι καταθέσεις των μηνυτών είναι ιδιαίτερα γλαφυρές και αρκετά… παρόμοιες σχετικά με τον τρόπο που φέρεται ο καθηγητής να προσέγγιζε τους εν δυνάμει επενδυτές του.

Επίδειξη πλούτου
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους μηνυτές, ο καθηγητής του ΟΠΑ φρόντιζε να επιδεικνύει, όπως περιγράφουν στις καταθέσεις τους, τον πλούτο του, ντυνόταν ακριβά και κυκλοφορούσε με ακριβά αμάξια. Συστηνόταν ως «ένας σοβαρός καθηγητής με χρηματιστηριακή εταιρία στη Ρουμανία και εταιρίες στην Κύπρο που αναλάμβανε να επενδύει τα χρήματα ιδιωτών με υψηλές επιδόσεις» και η οικονομική του επιφάνεια λειτουργούσε ως το «τυράκι» για τη φάκα που υπήρχε πίσω από τις επενδύσεις με υπεραπόδοση, όπως φέρεται να υποσχόταν.

Μάλιστα, στην υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, οι μηνυτές του περιγράφουν ότι κατά τη γνωριμία τους μαζί του ο ίδιος τους έπεισε ότι πρέπει να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες «γιατί θα υπάρξει αστάθεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και να επενδύσουν σε μία κυπριακή του εταιρία.

«Νίκο μου, θα κάνουμε δουλειές;»
Ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό παρουσιάζει το γεγονός ότι η δράση του επιφανούς καθηγητή δεν περιοριζόταν μόνο στον κοινωνικό του περίγυρο, αλλά ακόμα και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου, στους ίδιους του τους φοιτητές. Ενας εκ των μηνυτών του είναι πρώην φοιτητής του, ο οποίος στην κατάθεσή του περιγράφει πώς πείστηκε να επενδύσει τα χρήματά του ως εξής: «Η συζήτησή μας παρουσία του πατέρα μου ξεκίνησε με τον εγκαλούμενο να με ρωτά: “Νίκο μου, θα κάνουμε δουλειές;”. Εγώ πειθόμενος από τις ως άνω ψευδείς διαβεβαιώσεις αποφάσισα να επενδύσω τα χρήματά μου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και ότι ο Π.Φ.Δ ήταν ένα εξαιρετικά καταρτισμένος ακαδημαϊκός και πολύ αγαπημένος μου καθηγητής από το πανεπιστήμιο». Μάλιστα, στην ίδια μήνυση έχουν καταθέσει εναντίον του και ο πατέρας αλλά και ο θείος του φοιτητή.

Τα φερόμενα ως θύματα του καθηγητή καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα όσον αφορά την απάτη που στήθηκε εις βάρος τους. Πρόκειται για το κόλπο της πυραμίδας. Ο καθηγητής τούς ζητούσε να επενδύσουν σε εταιρείες του υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις. Τους διαβεβαίωνε ότι τα χρήματά τους είναι εγγυημένα, ότι η πρώτη υπεραπόδοση θα τους επιστραφεί και στη συνέχεια ζητούσε επιπλέον χρήματα τάζοντας… περιουσίες. Αρχικά ο καθηγητής εμφανιζόταν φερέγγυος και απέδιδε τις «πρώτες» δόσεις στα θύματά του. Στη συνέχεια όμως σταματούσε να επιστρέφει τα ποσά στους επενδυτές του και επεκαλείτο συνεχώς δικαιολογίες.

Το 2018 αποτέλεσε τη χρονιά ορόσημο που η ελπίδα των μηνυτών για την απόκτηση μιας… περιουσίας χωρίς κόπο έγινε στάχτη. Ο καθηγητής επεκαλείτο δυσκολίες πληρωμής, προβλήματα ρευστότητας, ενώ έκανε λόγο και για συνεργάτες του που του την είχαν «φέρει» κι έπρεπε να φροντίσει να δώσει «νέα πνοή» στις επιχειρήσεις του. Κάτι που ενισχύει τον ισχυρισμό περί πυραμίδας είναι το γεγονός ότι όταν οι επενδυτές ζητούσαν με αγωνία πίσω τα χρήματά τους, ο καθηγητής αντί να δώσει εξηγήσεις για το πώς διαχειρίστηκε τις οικονομίες τους τους προέτρεπε να του συστήσουν νέους επενδυτές από τον κοινωνικό τους κύκλο.

Υπεύθυνη δήλωση
Στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί εις βάρος του, υπάρχει και μία υπεύθυνη δήλωση του ιδίου, η οποία συμπεριλαμβανόταν και στη δικογραφία που οδήγησε στην πλημμεληματική του καταδίκη, στην οποία ο καθηγητής φέρεται να έχει τοποθετήσει τρεις αλλοδαπούς ως εκπροσώπους διαφόρων εταιριών τους εν αγνοία τους. Οι τρεις αλλοδαποί που απασχολούνταν στο σπίτι και το γραφείο του σε δουλειές όπως καθάρισμα, ψώνια, οδήγηση έχουν στραφεί και αυτοί με μήνυση για κακουργηματική απάτη εναντίον του καθηγητή.

Η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κοινοποιηθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναμένεται να έρθει η καθαρογραφή της ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο. Εντός του Ιδρύματος προβλέπονται πειθαρχικές διαδικασίες, ενώ θα πρέπει να ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ώστε να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απομάκρυνση ή μη του καθηγητή έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Πηγή ➤Από την έντυπη έκδοση https://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου