Σελίδες

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! «ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΚΥΠΡΟΥ & ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ»

http://police-voice.blogspot.com/


Police-Voice blog ➤
Προάγγελος εξελίξεων γύρω από την Κύπρο συνιστά «ειδικό» αφιέρωμα γερμανικού ΜΜΕ στην Κύπρο με την εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση να υπενθυμίζει ότι την «προηγούμενη φορά το νησί είχε υποστεί θαλάσσιο αποκλεισμό. Αυτό έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο».
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί ανταπόκριση με τίτλο «Διένεξη για το φυσικό αέριο, Κύπρος ανακοινώνει το μεγαλύτερο διεθνώς κοίτασμα φυσικού αερίου της περασμένης τριετίας».
Οι Γερμανοί αναφέρουν πως έχει τεθεί σε «κίνδυνο η επανένωση του νησιού λόγω των κοιτασμάτων»!
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ανακοίνωση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου.
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από έναν μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων.
Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου:
«Ήδη πριν από έναν χρόνο η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000» το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου.
Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και έπειτα από λίγες μέρες αποχώρησαν.
Ο θαλάσσιος αποκλεισμός(!) έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο!
Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους.
Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».
«Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε την Τρίτη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διερευνήσει τις δυνατότητες για νέες συνομιλίες.
Ωστόσο, μετά τη συνάντηση ο Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των συνομιλιών» καταλήγουν οι Γερμανοί ρίχνοντας τις ευθύνες στην κυπριακή πλευρά!
H Τουρκία, αναφέρεται από την γερμανική εφημερίδα, θέλει να συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν σε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο για την ανεύρεση υδρογονανθράκων.
Οι υψηλοί τόνοι της Αγκυρας
Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, η κυβέρνηση στην Αγκυρα υπογραμμίζει σε υψηλούς τόνους τις απαιτήσεις της, ξιφουλκώντας, καθώς την ώρα της διεξαγωγής της ενημέρωσης του Τύπου από κυπριακής πλευράς, τουρκικά πολεμικά πλοία συμμετείχαν στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση όλων των εποχών.
Στη συνέχεια, αναφέρεται στη βεβαιότητα ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες εξόρυξης των αποθεμάτων που βρίσκονται στις δικές τους ΑΟΖ.
Σημειώνεται, δε, ότι η Κύπρος, κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους δύο αυτούς γείτονές της και τον Λίβανο, έχει οριοθετήσει τη δική της ΑΟΖ και έχει υποδείξει 13 οικόπεδα για διεξαγωγή ερευνών, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση παραχωρεί άδειες εκμετάλλευσης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Επισημαίνεται επιπλέον ότι με την ανεύρεση του νέου κοιτάσματος, η Κύπρος θα μπορούσε όχι μόνο να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες, αλλά και να αναβαθμιστεί σε χώρα εξαγωγής.
Απαρχή νέας οικονομικής εποχής…
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται, αυτή θα μπορούσε να είναι και η απαρχή μίας νέας εποχής για την εθνική οικονομία της Κύπρου, που έως τώρα στηριζόταν κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την αγροτική παραγωγή, ενώ θα ήταν επιπρόσθετα δυνατή η απαλλαγή του κράτους από το δημόσιο χρέος που διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ και η πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται ότι λόγω του κυπριακού αερίου, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να μετριάσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία ως ενεργειακό πάροχο.
Ωστόσο – συνεχίζει το δημοσίευμα -, δεδομένου ότι η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί περιοχή εντάσεων, υπάρχουν πολιτικές περιπλοκές.
Οι τουρκικές διεκδικήσεις
Με αναφορά στην τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από το 1974, σημειώνεται ότι η Τουρκία απαιτεί όχι μόνο τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα κέρδη από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, αλλά αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του πλούτου του υπεδάφους και εγείρει διεκδικήσεις επί μεγάλων τμημάτων της κυπριακής ΑΟΖ που εκτείνεται μπροστά από τα νοτιοδυτικά παράλια του νησιού.
Πηγή ➤http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου