Σελίδες

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΣΟΚ στο παλάτι του Ερντογάν – Ισραήλ και Αίγυπτος δήλωσαν ότι θα πολεμήσουν στο πλευρό της Κύπρου

ΣΟΚ στο παλάτι του Ερντογάν – Ισραήλ και Αίγυπτος δήλωσαν ότι θα πολεμήσουν στο πλευρό της Κύπρου


Police-Voice blog ➤
Ισραήλ και Αίγυπτος διακήρυξαν μέσω των πρέσβεών τους στη Λευκωσία ότι εάν απειληθεί η κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, θα πολεμήσουν στο πλευρό της Κύπρου.
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο σύμμαχες χώρες μιλάνε ανοιχτά για στρατιωτική υποστήριξη της Κύπρου με στρατεύματα απέναντι στην Τουρκία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τριμερών συμμαχιών στην περιοχή που οικοδόμησε τα τελευταία χρόνια η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Αυτή είναι η πανίσχυρη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας, την οποία υπερασπίζεται ένθερμα από το 2014 το TRIBUNE, ανεξάρτητα από το πόσοι κατανοούσαν τότε τι λέγαμε.
Το Κυπριακό και οι προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών υπό το φως του διορισμού Λουτ και των επαφών της με τους ηγέτες στην Κύπρο αλλά και στις εγγυήτριες δυνάμεις, οι διμερείς σχέσεις και το θέμα των υδρογονανθράκων ήταν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων πέντε Πρέσβεων ή εκπροσώπων τους που απευθύνθηκαν στο συνέδριο των αποδήμων στη Λευκωσία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων).
Στη δική του παρέμβαση ο Πρέσβης του Ισραήλ Sammy Revel ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν στενότατους δεσμούς οι οποίοι πάνε πολλά χρόνια πίσω.
Ανέφερε ακόμη ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης σε μια ταραγμένη περιοχή, αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους και έχουν αναπτύξει μια στενή συνεργασία ως απάντηση στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.
Ανέφερε ότι Κύπρος και Ισραήλ ως δημοκρατικές χώρες δίνουν απάντηση στην τρομοκρατία μέσω της συνεργασίας τους και αποδεικνύουν ότι η εναλλακτική λύση για να προχωρήσουμε μπροστά είναι ακριβώς μέσω της συνέργειας και της κοινής αντιμετώπισης των κινδύνων για να υπάρχει πρόοδος, ευημερία, ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια.
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου ο Πρέσβης είπε ότι η χώρα του έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και στηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της και ευχήθηκε να μην χρειαστεί να υπάρξει οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση από το Ισραήλ στην περιοχή εξαιτίας αυτών των προκλήσεων.
Αναφέρθηκε ακόμη στην συνεργασία στον οικονομικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό λέγοντας ότι οι οι Ισραηλινοί που επισκέπτονται την Κύπρο απολαμβάνουν την ζεστή φιλοξενία και δημιουργούν σχέσεις φιλίας.
Στην δική της παρέμβαση, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, είπε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου αποτελεί τόσο μια ευκαιρία όσο και μια πρόκληση και αναφερόμενη στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι η αμερικανική Exxon mobil θα προβεί σε γεώτρηση αργότερα φέτος.
Σημειώνοντας ότι το αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει επίσης αέριο από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πιθανότατα και από τον Λίβανο, είπε ότι μπορεί να βοηθήσει την περιοχή να αναπτυχθεί οικονομικά αλλά και την Ευρώπη να έχει άλλες πηγές ενέργειας και να απομακρυνθεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, και είπε ότι όταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν στην Τουρκία, διαμήνυσε στους συνομιλητές του ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη.
Αναφερόμενη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα κόστους, λέγοντας ότι αυτό που επιθυμεί η χώρα της είναι να εξεταστεί κατά πόσον η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πληροί την αποστολή της, κατά πόσον η δομή της είναι κατάλληλη για τις συνθήκες επί του εδάφους.
Οι συνθήκες, πρόσθεσε, αλλάζουν συνεχώς, τόσο προς το θετικό όσο και προς το αρνητικό και ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες νέες απειλές για την ασφάλεια, που δεν έχουν να κάνουν κατ’ανάγκη με τον τουρκικό στρατό, αλλά πχ με το οργανωμένο έγκλημα.
Επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος είναι μια δύσκολη περιοχή με πολλές προκλήσεις και ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Κύπρο ως το θαλάσσιο σύνορο της Ευρώπης.
Στην παρέμβασή της, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου Mai Taha Mohamed αρχικά εξέφρασε τα συλλυπητήρια της χώρας της για την τραγωδία που κτύπησε την Ελλάδα καθώς και την ετοιμότητα του Καΐρου να βοηθήσει με όποιο τρόπο του ζητηθεί.
Μίλησε και για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τις τριμερείς με την Ελλάδα, ενώ συγκεκριμένα μιλώντας για τον τομέα της Ενέργειας, είπε ότι είμαστε κοντά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για τη μεταφορά κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο.
«Οι ανακαλύψεις στον τομέα της ενέργειας πρέπει να καταστούν καταλύτης για την σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, η Πρέσβειρα είπε ότι το Κάιρο στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της και καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα.
Πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε ότι δεν θα φθάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό στην περιοχή» και λέγοντας «αλλά θα προσφέρουμε όποια δυνατή βοήθεια στην Κύπρο».
Ο Πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος, αρχικά, ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα για την στήριξή της προς τους πυρόπληκτους στην χώρα του και ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Κύπρο.
Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο, είπε ότι είναι σημαντικές γιατί η περιοχή είναι μια ασταθής περιοχή και η Κύπρος, ως ένα δημοκρατικό, σταθερό κράτος μέλος της ΕΕ, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσω αυτών των συνεργασιών, οι χώρες θα μπορέσουν να εργαστούν για την ειρήνη και την ευημερία των λαών τους.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής και είπε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει τις συνομιλίες για επανένωση αλλά και την αποστολή της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
Πιστεύουμε, είπε, ότι αυτή τη φορά θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, νοουμένου ότι η Τουρκία επιδείξει την απαραίτητη βούληση και νοουμένου ότι η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ότι η αποστολή της δεν πρέπει να αλλάξει.
Για τα θέματα της ενέργειας, επανέλαβε τη θέση της Αθήνας ότι η Λευκωσία έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της.
Ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου Ian Whiting είπε ότι η διασπορά είναι στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων και ότι και οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και οράματα και ως μέλη της Κοινοπολιτείας και συνεργάζονται στενά, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και της εκπαίδευσης.
Για το Brexit είπε ότι το ΗΒ καταβάλλει προσπάθειες ώστε η έξοδος από την ΕΕ να μην έχει αρνητικές συνέπειες στους Βρετανούς που ζουν στην Κύπρο αλλά και τους Κύπριους που διαμένουν στο ΗΒ.
Για το Κυπριακό επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για λύση και εξέφρασε την ευχή ο διορισμός Λουτ να δημιουργήσει μομέντουμ και να οδηγήσει στην επανάληψη των συνομιλιών.
Ανέφερε ότι έγινε πρόοδος πέρσι στο Κραν Μοντάνα και ευχήθηκε ο διορισμός Λουτ αλλά και η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να δώσει την ευκαιρία για νέα κινητικότητα.
Είπε ακόμη ότι η χώρα του προσβλέπει στην επίσκεψη Λουτ στο Λονδίνο ως μέρος της περιοδείας της στις εγγυήτριες δυνάμεις.
Πρόσθεσε ότι η χώρα του ανησυχεί για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι μέσω της λύσης όλοι οι Κύπριοι μπορούν να επωφεληθούν.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου