Σελίδες

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

O Μουζάλας καρφώνει Χαρίτση για τα χαμένα κονδύλια ενός δισ. ευρώ για το προσφυγικό ΧΑΣΑΜΕ πάνω από 5000 Μετανάστες !

O Μουζάλας καρφώνει Χαρίτση για τα χαμένα κονδύλια ενός δισ. ευρώ για το προσφυγικό  ΧΑΣΑΜΕ πάνω από 5000  Μετανάστες !


Police-Voice blog ➤

Κονδύλι ενός δισ. ευρώ δεν έχει απορροφηθεί από την Ελλάδα - Τα θέματα της χρηματοδότησης τα χειρίζεται ο κ. Χαρίτσης, είπε ο κ. Μουζάλας,επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αδυναμία της κυβέρνησης να απορροφήσει τα κοινοτικά χρήματα!

Φουντώνει η κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, μετά τη ρελάνς που έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην εσωκομματική κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, «δείχνοντας» τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας ως υπεύθυνο για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα από την κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.


Ο κ. Τίμερμανς είχε μιλήσει (το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΙ) για ένα ποσό 1 δισ. ευρώ, που παραμένει στα αζήτητα και όταν ρωτήθηκε σήμερα ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι τα θέματα της χρηματοδότησης τα χειρίζεται ο κ. Χαρίτσης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αδυναμία της κυβέρνησης να απορροφήσει τα κοινοτικά χρήματα!

«Τα στοιχεία τα έχει ο κ. Χαρίτσης, τα οικονομικά του προσφυγικού τα χειρίζεται εκείνος», είπε ο υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε πάντως, χωρίς απαραίτητα να δικαιολογεί έτσι τον συνάδελφό του, ότι «υπάρχουν πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες όμως υπάρχει μια αύξηση στην απορρόφηση των κονδυλίων». 
Έχοντας την πλάτη στον τοίχο και εν μέσω έντονης σεναριολογίας για παραίτησή του από το υπουργείο, ο κ. Μουζάλας προσπάθησε με μία πολύωρη συνέντευξη τύπου να εκτονώσει την κατάσταση και να απαντήσει στην κριτική ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και οι χειρισμοί της είναι περίπου τραγικοί – μία κριτική που εκπορεύεται κυρίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο παραδέχθηκε αδυναμίες και προβλήματα.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα, εγώ εδώ είμαι ως υπουργός» είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να λήξει το θέμα περί παραίτησής του. Σημείωσε δε με νόημα, ταυτιζόμενος με τη γραμμή του Μαξίμου, ότι η πολιτική στο μεταναστευτικό είναι κυβερνητική και όχι προσωπική, ενώ εξήγησε ότι η εικόνα στα νησιά οφείλεται στην ξαφνική αύξηση των ροών που σημειώθηκε από τον Αύγουστο. Σε άλλο σημείο ο κ. Μουζάλας είπε ότι «υπάρχουν ελλείψεις στα νησιά, ο κρατικός μηχανισμός έχει δυσχέρειες, αλλά θα πετύχουμε. Μπορεί να καθυστερήσουμε σε κάτι αλλά θα πετύχουμε», πρόσθεσε.

«Δεν φταίμε, αλλά όντως οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα νησιά είναι κακές» ήταν η έμμεση παραδοχή του προβλήματος από τον κ. Μουζάλα, ο οποίος ανακοίνωσε το σχέδιο για φιλοξενία προσφύγων σε κρουαζιερόπλοια ως έκτακτη λύση στο ζήτημα αποσυμφόρησης των νησιών και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πλωτά αλλά και ξενοδοχεία.

Παραδέχθηκε ότι σε νησιά, όπως η Μυτιλήνη, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής είναι κοντά στην κριτική ότι απέχει από τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είμαστε σε μία ειδική φάση στο μεταναστευτικό», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και συνέχισε «έχουμε μία αλλαγή, περίπου από τις 15 Αυγούστου, με αύξηση των ροών». Υπογράμμισε ότι τον Μάρτιο οι ημερήσιες αφίξεις ήταν 56 την ημέρα, τον Ιούλιο 87 και από Αύγουστο 156. Έχει αυξηθεί η πίεση εισροών από τα χερσαία σύνορα κατά 176% και ο μέσος όρος της άφιξης είναι κοντά στο 206% σε σχέση με πέρσι. Τόνισε ότι αυτό το διάστημα από Μάρτιο ήταν 4200 οι αφίξεις, ενώ στην Ιταλία 3200. Αυτό, σημείωσε, «έχει δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες αλλά θεωρούμε ότι η συμφωνία με Τουρκία ισχύει διότι, όπως είπε, έχουμε 97% μείωση ροών από το 2015».

«Ως κυβέρνηση βρισκόμαστε σε μια ανησυχία για την αύξηση, έχουμε αυξήσει τις διπλωματικές επαφές και τις πιέσεις για να ανταποκριθεί η ΕΕ και η Τουρκία στις υποχρεώσεις» είπε ο κ. Μουζάλας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν κινηθήκαμε τόσο καιρό γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα, στα νησιά είχαμε μια καλή κατάσταση αλλά τώρα έχουμε την Μυτιλήνη που είναι πολύ κακή. Θα μπορούσα να θεωρήσω ότι ο συνθήκες είναι κοντά στην κριτική ότι δεν είναι σωστές». Έκανε δε έκκληση στους Δημάρχους να ανταποκριθούν και υπογράμμισε ότι τους έστειλε επιστολή για να λυθεί το πρόβλημα, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους όπως στη Σάμο.

Σχετικά με την αποσυμφόρηση, ο υπουργός είπε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε τρεις κατηγορίες στην ενδοχώρα, τους ευάλωτους και ασυνόδευτα ανήλικα και όσους είναι στη διαδικασία του ασύλου. Δήλωσε ότι «προσπαθούμε από τότε που υπήρξε η μεγάλη αύξηση κάνουμε μεταφορές αλλά είναι απατηλό να λέμε ότι θα γίνει αποσυμπίεση. Δηλαδή, εμείς κάναμε τον Οκτώβριο 2096 αναχωρήσεις από τα νησιά αλλά ήρθαν 4000».

Τέλος, είπε ότι στην ενδοχώρα υπάρχουν 13.000 φιλοξενούμενοι αλλά υπάρχει ένα αριθμός πάνω από 5000 ο οποίος δεν ξέρουμε πού είναι. Είτε έχει κρυφά ενσωματωθεί ή φιλοξενείται από άλλους. 
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου