Σελίδες

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

AΠΟΒΑΣΗ Ρώσων στην Ελλάδα: Η πλουσιότερη Ρωσίδα έρχεται στον θεσσαλικό κάμπο για επενδύσεις και δίνει ελπίδα στους κατοίκους – Ποια είναι η έκπτωτη «τσαρίνα» της Μόσχας

AΠΟΒΑΣΗ Ρώσων στην Ελλάδα: Η πλουσιότερη Ρωσίδα έρχεται στον θεσσαλικό κάμπο για επενδύσεις και δίνει ελπίδα στους κατοίκους – Ποια είναι η έκπτωτη «τσαρίνα» της Μόσχα


Police-Voice blog ➤
Η Γιελένα Μπατούρινα, ιδιοκτήτρια της κατασκευαστικής εταιρείας Inteco Beteiligungs και σύζυγος του πρώην Δημάρχου της Μόσχας, απέκτησε φωτοβολταϊκό πάρκο στα Φάρσαλα ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην χώρα μας δίνοντας ελπίδα και δουλειές σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.
Η απόβαση των Ρώσων έχει ήδη ξεκινήσει…
Η Γιελένα Μπατούρινα, συμπεριλαμβάνεται στις λίστες του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4 δισ δολάρια.
Αποτελεί τη μοναδική γυναίκα ανάμεσα στο κλειστό club των Ρώσων ολιγαρχών, η περιουσία των οποίων αποτιμάται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρεία της, συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων της Ρωσίας, με δραστηριότητες στις κατασκευές, τον τουρισμό, το real estate και την ενέργεια.
Τα επόμενα σχέδια της αφορούν στην Ελλάδα αφού, η θυγατρική του ομίλου της με έδρα τη Βιέννη, απέκτησε φωτοβολταϊκό πάρκο στα Φάρσαλα.
Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ εντός του 2017, ενώ τα προσδοκώμενα ετήσια έσοδα αγγίζουν τις 500.000 ευρώ.
Μάλιστα, η εταιρεία φιλοδοξεί να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της μέσω της απόκτησης και άλλων μονάδων ΑΠΕ στην περιοχή της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ ήδη προηγήθηκε η εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ιταλία.
Η κυρία Μπατούρινα μιλώντας πρόσφατα στον Τύπο δήλωσε μεταξύ άλλων πως «βλέπουμε το μέλλον του επενδυτικού μας σχεδίου όχι μόνο στην επέκταση της ισχύος. Αναπτύσσουμε πλέον υπο-σχέδιο το οποίο αφορά την αποθήκευση ενέργειας από πολλαπλές πηγές, το οποίο συνιστά ένα νέο σύστημα έξυπνης ενεργειακής κατανάλωσης», ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη κατασκευή και συντήρηση φωτοβολταϊκών σε εταιρικές στέγες.
Η έκπτωτη «τσαρίνα» της Μόσχας
Γεννημένη το 1963, κόρη φτωχών εργατών, η κυρία Μπατούρινα τελειώνοντας το λύκειο, άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο όπου δούλευαν οι γονείς της. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 1987 πήρε το πτυχίο της και άρχισε να εργάζεται στο Δημαρχείο της Μόσχας. Έζησε από κοντά την κατάρρευση της Σοβιετικής ένωσης και διέβλεψε έγκαιρα τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, εργαζόμενη στο πλευρό του τότε αντιδημάρχου Γιούρι Λουζκόφ, τον οποίο ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε το 1991.
Την ίδια χρονιά ίδρυσε την επιχείρησή της, την Ιnteco, η οποία αρχικά δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή πλαστικών καθισμάτων. Ο… θησαυρός της, βέβαια, ήταν ο σύζυγός της, που ως Δήμαρχος της Μόσχας από το 1992 ως το 2010, ανέθετε στην κατασκευαστική της εταιρεία τα καλύτερα συμβόλαια, με αποτέλεσμα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.
Μια αμφιλεγόμενη απόφαση για την εταιρεία της Inteco, στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσουν τα σχόλια και τα σκάνδαλα. Συγκεκριμένα, της ανατέθηκε να κατασκευάσει 82.000 πλαστικά καθίσματα για την ανακαίνιση του ιστορικού «Luzhniki Stadium» της Μόσχας. Η σύμβαση αυτή εκτόξευσε την εταιρεία στην κατασκευαστική βιομηχανία.
Η εταιρεία πλαστικών επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε στο ενεργητικό της μία θυγατρική που κατασκεύαζε προκατασκευασμένα κτίρια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανοικοδόμησης της Μόσχας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εκτιμάται ότι η Inteco ήταν υπεύθυνη για το 20% των συμβάσεων κατασκευής της πόλης.
Όσο ο Λουζκόφ µε την τραγιάσκα που έγινε το σήµα κατατεθέν του, κατεδάφιζε ιστορικά κτίρια και τα αντικαθιστούσε µε μοντέρνα ή ρεπλίκες και επέβλεπε τον μετασχηματισμό της Μόσχας σε µία σύγχρονη μεγαλούπολη, µε τους ουρανοξύστες, τις µπουτίκ, το μποτιλιάρισμα και τον ετήσιο προϋπολογισμό του 1,1 τρισ. ρουβλίων, η Μπατούρινα πλούτιζε και αποκτούσε δύναμη.
Το 2004, η Γιελένα Μπατούρινα μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes» και ανακηρύχθηκε επίσημα η µοναδική γυναίκα δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας. Από 1,1 δισ. δολάρια το 2004, η περιουσία της αυξήθηκε στα 2,3 το 2006, στα 3,1 το 2007, στα 4,2 δισ. το 2008. Έπειτα ήρθε η χρηματοπιστωτική κρίση, το 2009 η Μπατούρινα έμεινε εκτός λίστας, επανήλθε όμως το 2010, στη 342η θέση των πλουσιότερων του κόσμου, µε περιουσία 2,9 δισ., ενώ το 2013 ήταν η μόνη Ρωσίδα στην πρώτη δεκάδα αφήνοντας εκτός τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπατούρινα, έχει επίσης στην ιδιοκτησία της 720.000 στρέμματα αγροτικής γης στο Μπέλγκοροντ, ένα εργοστάσιο που παράγει κάθε χρόνο ένα εκατομμύρια κουτιά ζαχαρούχου γάλακτος, ξενοδοχεία σε Αυστρία, Ρωσία, Αγγλία, Τσεχία, Ιρλανδία αλλά κι ένα τουριστικό θέρετρο στο Σότσι όπου πραγματοποιήθηκαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014. Διετέλεσε παράλληλα και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιππασίας της Ρωσίας κάνοντας το χόμπι της ακόμη πιο δημιουργικό.
Μετά την απομάκρυνση του συζύγου της από τη Δημαρχεία το 2010, η Ρωσίδα επιχειρηματίας αποφάσισε να μετακομίσει με τις δυο κόρες της, Όλγα και Αλιόνα, στο Λονδίνο. Πούλησε μετοχές της κατασκευαστικής της εταιρείας και αγόρασε σημαντικά μερίδια σε δύο ρωσικούς ενεργειακούς γίγαντες, την Gazprom και Sberbank, ενώ επισκέπτεται συχνά την Αυστρία όπου εδρεύει μία θυγατρική της κατασκευαστικής της εταιρείας.
Το φιλανθρωπικό έργο
Από τη ζωή μιας ευκατάστατης γυναίκας δεν θα μπορούσε να λείπει και το στοιχείο της προσφοράς. Το 2012, η πλούσια Ρωσίδα ίδρυσε το BE OPEN Foundation , μια δημιουργική think-tank με στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στους νέους σχεδιαστές και καλλιτέχνες και να χτίσουν γέφυρες μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου. Όπως η ίδια επεσήμανε στον Τύπο:
«Έχουμε ξεκινήσει με φόντο την παγκόσμια οικονομική και πολιτική αναταραχή, μια εποχή όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μακροπρόθεσμη, αναγεννητική σκέψη, καινοτόμες ιδέες. Αυτές τις στιγμές, η κοινωνία στρέφεται ιστορικά στη δημιουργική κοινότητα για λύσεις. Και αυτό κάνουμε κι εμείς. Με διαλέξεις ανά τον κόσμο, το κάθε έργο θα φτάσει σε τοπικά ακροατήρια παγκοσμίως».
pentapostagma.gr
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου