Σελίδες

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΚΙ ΑΛΛΗ Κ@ΛΟΤΟΥΜΠΑ;;; Επικεφαλής καμπάνιας Brexit: Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την αποχώρηση



Police-Voice blog ➤
Η Βρετανία θα πρέπει να αρχίσει ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για έναν πλήρη διακανονισμό που θα διέπει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδό της, πριν επικαλεσθεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να επικαλεσθούμε γρήγορα το Άρθρο 50», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Μάθιου Έλιοτ. «Είναι καλύτερα να κατακάτσει η σκόνη το καλοκαίρι και στο διάστημα αυτό να γίνουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη», υποστήριξε.
Η Βρετανία είναι υπό πίεση τις τελευταίες ώρες για να καθορίσει σύντομα το χρονοδιάγραμμα της εξόδου από την ΕΕ ενώ το περιβόητο Άρθρο 50 αναφέρει ότι μετά την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης, το υπό αποχώρηση κράτος έχει περιθώριο δύο ετών για τις διαπραγματεύσεις.
Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο παραιτηθείς Ντέιβιντ Κάμερον, ο νέος πρωθυπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το Άρθρο 50 και θα αρχίσει η επίσημη διαδικασία της εξόδου.
Ο Έλιοτ δήλωσε πως ο πλήρης διακανονισμός της εξόδου της Βρετανίας θα περιλάβει όλες τις πλευρές της σχέσης, περιλαμβανομένων της βρετανικής συνεισφοράς στην ΕΕ, της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, των συμφωνιών έκδοσης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
«Δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει μια λογική διευθέτηση για να συνεχιστεί το passporting (σ.σ.: η δυνατότητα των επίσημων χρηματιστηριακών γραφείων να διενεργούν συναλλαγές στα διάφορα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χωρίς ιδιαίτερη άδεια)», δήλωσε...

Μπορεί να ψήφισε BREXIT η Κορνουάλη αλλά τώρα θέλει να έχει και τις επιδοτήσεις που λάμβανε από την ΕΕ!

cornwall_cnt_6nov09_istock_b
Το κομητειακό συμβούλιο της Κορνουάλης απηύθυνε έκκληση «προστασίας» έπειτα από την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της περασμένης Παρασκευής.
Η παραθαλάσσια κομητεία που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας έχει αρκετά αδύναμη οικονομία, με αποτέλεσμα να εισπράττει σε ετήσια βάση ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ύψους εκατομμυρίων λιρών εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, στο πρόσφατο ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας όπου ανήκει στην ΕΕ, η Κορνουάλη ψήφισε αποφασιστικά υπέρ της εξόδου, με ποσοστό 56,52% (παραπάνω από τον εθνικό μέσο όρο).
Ως αποτέλεσμα, αυτή η μικρή γωνιά της Αγγλίας με τους μόλις 530.000 κατοίκους κινδυνεύει τώρα να χάσει τα χρήματα που στήριζαν την οικονομία της όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, οι ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη των υποδομών της κομητείας, στη δημιουργία πανεπιστημίων και στην αναβάθμιση του δικτύου ευρυζωνικού Ίντερνετ που παρέχει η περιοχή. Από το 2007 έως το 2013, 654 εκατομμύρια λίρες έχουν καταβληθεί από την Ευρώπη για τα συγκεκριμένα πρόζεκτ, αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με μία δήλωση που είχε δημοσιευτεί πριν από το δημοψήφισμα της Παρασκευής στον ιστότοπο του Συμβουλίου της Κορνουάλης, οι κομητειακές αρχές είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από το στρατόπεδο του Brexit ότι η αποχώρηση από την ΕΕ δεν θα επηρέαζε την χρηματοδότηση που είχε ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. «Ζητάμε την άμεση επιβεβαίωση από τους Βρετανούς βουλευτές ότι αυτή η δέσμευση όντως ισχύει», ανέφερε η σχετική δήλωση, η οποία ωστόσο δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.
Τώρα τα μέλη του κομητειακού συμβουλίου δηλώνουν ότι θα εξετάσουν διεξοδικά τον αντίκτυπο που θα έχει το Brexit «άμεσα αλλά και στο μέλλον» στην Κορνουάλη. Ο John Pollard, επικεφαλής του συμβουλίου δήλωσε ότι «τώρα που η αποχώρηση από την ΕΕ είναι γεγονός, θα λάβουμε έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προστατέψει τη θέση της Κορνουάλης στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Θα επιμείνουμε να συνεχίσει να λαμβάνει η κομητεία επιχορηγήσεις ανάλογες με εκείνες που της παρείχε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, οι οποίες άγγιζαν κατά μέσο όρο τα 60 εκατ. λίρες ετησίως»

Ενώ η Σκωτία απειλεί με βετο στο Brexit, η ΕΕ πέρασε στην αντεπίθεση:»ΔΕΝ δεόμαστε καμία διαπραγμάτευση! Βγαίνετε από την Ε.Ε. ως Βρετανία»


nicola-sturgeon-805x450
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ραγδαίες! Το Brexit έχει σοκάρει τους πάντες και η Σκωτία συνεχίζει να υψώνει το… λάβαρο της επανάστασης σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πορεία της Βρετανίας προς την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Την Κυριακή, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον απείλησε πως η Βουλή της χώρας μπορεί να μπλοκάρει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ασκώντας βέτο!
Όλα αυτά ενώ η Σκωτία «ονειρεύεται» την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες ύστερα από το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση για Brexit αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θα ήθελε να πιστεύει το Εδιμβούργο. Και ήδη οι Βρυξέλλες έκλεισαν και μάλιστα με ηχηρό τρόπο την… πόρτα, κόβοντας κάθε συζήτηση.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα στη Βρετανία ήταν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε και η συζήτηση για το μέλλον της Σκωτίας και την Βορείου Ιρλανδίας. Η πρώτη, άλλωστε, είχε κάνει το δικό της δημοψήφισμα το 2014 για την ανεξαρτησία της ή όχι από τη Βρετανία. Τότε είχε βγεί το… Bremain.
Τόσο στις δηλώσεις της το πρωί της Παρασκευής (24.06.2016) όσο και το Σάββατο (25.06.2016) η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον τόνισε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι στο τραπέζι για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία ψήφισε στην πλειοψηφία της υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε και κάτι άλλο όμως, εξίσου σημαντικό: πως θα αναζητήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραμονή της χώρας της στην Ε.Ε.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον», επέμεινε, με δηλώσεις της την Κυριακή (26.06.2016) η πρωθυπουργός της Σκωτίας, επαναλαμβάνοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι «πολύ πιθανό» τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ.
Η σκωτσέζα πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη της να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκωτίας, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζω τώρα ως πρωθυπουργός είναι να βρω πώς θα προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας, πώς θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε», δήλωσε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζω, αλλά και η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού, είναι να επιδιώξω να διαπραγματευθώ για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Σκωτίας», δήλωσε η Στέρτζον προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.
«Πόρτα» από τις Βρυξέλλες
Όσο κι αν θέλει η Στέρτζον να μιλήσει απευθείας με τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο η Σκωτία είναι μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Και σύμφωνα με τη Scottish Mail αυτή ήταν και η… «απάντηση» που έλαβε από τις Βρυξέλλες. «Ξεχάστε το» με λίγα λόγια. Η Σκωτία ως μέλος της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορεί να μην αποχωρήσει από την Ε.Ε. Κι αν θέλει να παραμείνει, θα πρέπει πρώτα να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το μηδέν!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Scottish Mail, η Κομισιόν διεμήνυσε στην κυβέρνηση του Εδιμβούργου ήδη ότι δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση από την έξοδο ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί δηλαδή ένα μέρος ενός κράτους να παραμείνει στην Ε.Ε. αν το κράτος – μέλος της Ένωσης αποφασίσει να αποχωρήσει. Και αν η Σκωτία θέλει να παραμείνει, ως ανεξάρτητο κράτος πια, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ε.Ε.
Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία θα πάρει χρόνια και υπό συγκεκριμένες, πως η Σκωτία θα πρέπει να ενταχθεί στην ευρωζώνη και να κάνει εθνικό της νόμισμα το ευρώ και να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με την Αγγλία!
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου