Σελίδες

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΕΟΜΗΝΙΑ! ΘΑ ΜΑΣ “ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ” Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ… ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ!



Police-Voice blog ➤
Με απίστευτα καιρικά φαινόμενα αποφάσισε να μπει φέτος ο χειμώνας στην Ελλάδα.
Από πολύ νωρίς ξεκίνησαν οι βροχές, οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδης άνεμοι στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μετράμε αρκετά θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι τροπικών κυκλώνων που μας επισκέπτονται περίπου κάθε δύο χρόνια. Τα φαινόμενα αυτά ονομάζονται μετεωρολογικές βόμβες και στο πέρασμά τους προκαλούν θυελλώδεις ανέμους που φθάνουν σε ένταση έως και 12 μποφόρ, αλλά και σφοδρές βροχοπτώσεις.
theominia
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα των Ελλήνων ειδικών από τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής αποκάλυψε ότι από το 1961 μέχρι το 2001 τουλάχιστον 20 μετεωρολογικές βόμβες έχουν εμφανιστεί στον ελλαδικό χώρο προκαλώντας έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, η σφοδρή κακοκαιρία που είχε πλήξει τη χώρα μας είχε αποδοθεί σε συνηθισμένες υφέσεις (κυκλώνες), που ωστόσο εξελίχθηκαν σε «βόμβες» πάνω από την Ελλάδα.
Στο «μάτι του κυκλώνα» η Μεσόγειος
Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου που ανέπτυξαν οι Αυστραλοί ειδικοί και τον οποίο τροποποίησαν κατάλληλα για να τον προσαρμόσουν σε περιοχές μικρότερης κλίμακας με ιδιαίτερα τοπογραφικά χαρακτηριστικά όπως είναι η Μεσόγειος, Έλληνες επιστήμονες διαπίστωσαν ότι χρειάζονται λίγες μόνο ώρες για να δημιουργηθούν οι «βόμβες» μέσα στην τροπόσφαιρα.
Η θερμή θάλασσα τον χειμώνα συμβάλλει στην έντονη θέρμανση των στρωμάτων του αέρα με τα οποία είναι σε επαφή και στον εμπλουτισμό τους σε υδρατμούς, προκαλώντας έτσι έντονες ανοδικές κινήσεις. Η ανερχόμενη αέρια μάζα αποκτά περιστροφική κίνηση και παίρνει σχήμα κυλίνδρου. Ταυτόχρονα, ο θερμός υγρός αέρας ψύχεται και δημιουργεί συμπαγή νεφικό σχηματισμό, ενώ ο άνεμος κινείται αριστερόστροφα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και χωρίς να είναι εύκολο να προβλεφθεί από τα μετεωρολογικά μοντέλα, ο κυκλώνας με τα τροπικά χαρακτηριστικά προσεγγίζει την Ελλάδα, κυρίως από τα βορειοδυτικά ή και από τα δυτικά.
Όταν αυτό φθάνει στη χώρα μας, λειτουργεί σαν μια μετεωρολογική βόμβα, με αποτέλεσμα να καλύπτει τον ουρανό με τον όγκο του που φθάνει σε διάμετρο περίπου τα 700 χιλιόμετρα. Η μετεωρολογική βόμβα λοιπόν, αλλάζει δραματικά τις καιρικές συνθήκες για περίπου 12 ώρες.
theo
Οι παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές είναι το πρώτο θύμα ενώ προβλήματα δημιουργούν και στη ναυσιπλοΐα και την αεροπλοΐα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν γενικά να προβλεφθούν έγκαιρα, παρά μόνο λίγες ώρες πριν από την εμφάνισή τους στον ελλαδικό χώρο.
 Ελ Νίνιο και Ελλάδα
Έξι χρόνια έκανε να επισκεφθεί τη χώρα μας, ωστόσο το φαινόμενο Ελ Νίνιο επιστρέφει φέτος και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ένταση από τη δεκαετία του 1950.
Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν ήδη κρούσει Αμερικανοί επιστήμονες, καθώς από το καλοκαίρι είχαν παρατηρήσει ανησυχητικά δείγματα στον Ειρηνικό Ωκεανό προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα είχα αναφέρει πως το Ελ Νίνιο μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον μισό πλανήτη με ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και πλημμύρες σε άλλες.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο φετινός χειμώνας θα «γονατίσει» ολόκληρη τη χώρα με κατά κύματα αρκετών ψυχρών εισβολών και χιονοπτώσεων. Αρκετές περιοχές μέσα στον χειμώνα ενδέχεται να αποκλειστούν φέτος από χιόνια ενώ δεν θα λείψουν και οι πολλές βροχές και πλημμύρες από διάφορα τμήματα.
Ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά στοιχεία, θα είναι ιδιαίτερα βαρύς στην βόρεια Ελλάδα, οπού εκεί τα χιόνια θα είναι περισσότερα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι βροχές θα είναι πάρα πολλές και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα θα είναι εξίσου πολλά.
Σύμφωνα με το Greek-Weather.Org, το φαινόμενο Ελ Νίνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις δυτικές ακτές της νότιας Αμερικής μέσα στον Ειρηνικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να δέχεται όλη η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ιταλία και η Ελλάδα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πηγή ➤makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου