Σελίδες

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Εμφύλια σύγκρουση Φαρμακοποιοί εναντίον... φαρμακοποιών για το ωράριο



Police-Voice blog ➤

Ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται οι καταναλωτές οι οποίοι θέλουν να βρίσκουν τα φαρμακεία ανοικτά και να έχουν εύκολη πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται σε περιπτώσεις ανάγκης

Εμφύλια σύγκρουση μαίνεται στον χώρο των φαρμακοποιών για το διευρυμένο ωράριο.

Η μνημονιακή διάταξη που επέτρεψε πριν από τρία χρόνια στα φαρμακεία να ανοίγουν εκτός του «κλασικού» ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, βρήκε εκφραστές διχάζοντας  τον κλάδο, ωστόσο οι αντιμνημονιακές εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας -μεταξύ άλλων και για την κατάργηση του διευρυμένου ωραρίου και για κοινό ενιαίο ωράριο λειτουργίας ανά περιφέρεια- δρομολογούν και πάλι εξελίξεις.
 
Από τη μία πλευρά, βρίσκονται τα παραδοσιακά, ως επί το πλείστον συνοικιακά, φαρμακεία που (θέλουν να) λειτουργούν με τους ίδιους όρους που λειτουργούσαν επί χρόνια κι από την άλλη όλοι όσοι δημιούργησαν νέα μοντέλα φαρμακείων με ωράριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς. Ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται βεβαίως οι καταναλωτές οι οποίοι θέλουν να βρίσκουν τα φαρμακεία ανοικτά και να έχουν εύκολη πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται σε περιπτώσεις ανάγκης.
 
Οι υπέρμαχοι της υποχρεωτικής διατήρησης του κλασικού ωραρίου, δηλαδή χωρίς απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης και χωρίς Σάββατο, εκφράζονται απολύτως από τον εκπρόσωπό τους, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τον κ. Κώστα Λουράντο, ο οποίος με την ίδια ορμή υπερασπιζόταν το κλασικό ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου και ως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, όταν οι μνημονιακές διατάξεις έφερναν τα πάνω κάτω στον κλάδο, πχ ωράριο, ιδιοκτησία, ποσοστό κέρδους, πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Πάγια θέση του κ. Λουράντου είναι ότι ένα πυκνό δίκτυο εφημερευόντων φαρμακείων μπορεί να καλύψει πλήρως τους πολίτες ώστε να βρίσκουν τα φάρμακά τους -και ως πρόεδρος μάλιστα του ΦΣΑ είχε δημιουργήσει αυτό το δίκτυο, το οποίο όμως δεν είχε διάρκεια.
 
Οι εκατοντάδες φαρμακοποιοί που έχουν επιλέξει το νέο διευρυμένο μοντέλο λειτουργίας επιθυμούν προφανώς τη διατήρησή του και θεωρούν την κατάργησή του ως πισωγύρισμα για τον κλάδο τους και για τη χώρα -προφανώς και για τους ίδιους που επένδυσαν στο φαρμακείο τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Περιφερειών σε όλη τη χώρα λειτουργούν περίπου 300 φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, εκ των οποίων περίπου τα μισά (140) στην Αττική. Συνολικά υπάρχουν περίπου 12.500 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια με τα 3.500 να  βρίσκονται στο λεκανοπέδιο. Σχεδόν όλα τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργούν συνεχώς μέχρι τις 20:00 και Δευτέρα- Τετάρτη και Σάββατο (ή οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες). Στην πραγματικότητα όμως ο αριθμός των φαρμακείων που επιλέγουν λόγω ελεύθερου ωραρίου να είναι ανοικτά όσες ώρες αυτά επιθυμούν είναι πολύ περισσότερα αλλά δεν το δηλώνουν όλα αρμοδίως στην οικεία Περιφέρεια. 
 
Οι φαρμακοποιοί που ακολουθούν το κλασικό ωράριο υποστηρίζουν πως ο κόσμος καλύπτεται βρίσκοντας το φάρμακό του στα εφημερεύοντα φαρμακεία  ενώ επιπλέον επιχείρημά τους είναι ότι συνήθως η οικονομική πολιτική που ακολουθούν τα μικρά φαρμακεία είναι υπέρ του καταναλωτή (βλέπε πίστωση και γενικώς ευκολίες πληρωμής).

Οι λεγόμενοι διευρυμένοι φαρμακοποιοί προτάσσουν τη συνεχή ροή των καταναλωτών στα μοντέρνα φαρμακεία τους και την εξυπηρέτηση που προσφέρουν τόσο σε ό,τι αφορά το ωράριο όσο και αναφορικά με την επάρκεια σε φάρμακα. Το μεγάλο ατού βεβαίως των διευρυμένων φαρμακείων είναι η ποικιλία των καλλυντικών και δερματολογικών προϊόντων που διαθέτουν και οι εκπτώσεις που πετυχαίνουν για τους καταναλωτές -ένα ατού που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους τζίρους τους. Γενικά εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος σε ένα διευρυμένο φαρμακείο μπορεί να φτάσει 1 με 1,5 εκατ. ευρώ- βεβαίως τον ίδιο τζίρο μπορεί να κάνει και ένα «συμβατικό» φαρμακείο, είτε συνοικιακό με καλή πελατεία είτε «μαγαζί- γωνία» κοντά σε νοσοκομεία ή ιατρεία.
 
Εκπρόσωποι διευρυμένων φαρμακείων υποστηρίζουν πως έχουν προσφέρει το διάστημα της λειτουργίας τους πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας πτυχιούχων φαρμακοποιών, δίνοντας διέξοδο σε όσους δεν μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο λόγω των νέων συνθηκών της αγοράς  και σε πολλούς που έκλεισαν τα φαρμακεία τους. Η απάντηση της άλλης πλευράς είναι ότι η απώλεια ρευστότητας στα φαρμακεία της γειτονιάς, οδήγησε σε απολύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Γιάννης Δαγρές «για να δημιουργηθεί μία θέση εργασίας σε διευρυμένο φαρμακείο χάνονται 2,5-3 θέσεις εργασίας σε φαρμακεία της γειτονιάς».
 
Ο ΠΦΣ ζητεί ευέλικτο, αλλά κοινό για τα φαρμακεία ωράριο, μέχρι 48 ώρες μαζί με τις εφημερίες. που θα διαμορφώνεται από τις κατά τόπους Περιφέρειες και φαρμακευτικούς συλλόγους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Βεβαίως, δοθείσης ευκαιρίας ο επικεφαλής του ΠΦΣ κ. Λουράντος υπενθυμίζει τη σαφή αναφορά του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη ότι  «η αγορά των φαρμακείων δεν αποτελεί μια τυπική αγορά και δεν πρέπει να αφήνεται να ρυθμιστεί από τους κανόνες της αγοράς».
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου