Σελίδες

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΟΧΙ Ελληνοϊταλικός πόλεμος (1940-1941)..Η 28η Οκτωβρίου και το ΟΧΙ....ΦΩΤΟ ΕΠΟΧΗΣ



Police-Voice blog ➤
Θυμάμαι καλά τον εαυτό μου από τις σειρήνες της 28ης Οκτωβρίου και ύστερα. 28η Οκτωβρίου! Η ημέρα του ΟΧΙ. Ποιος, επιτέλους, το είπε αυτό το ΟΧΙ; Ο Μεταξάς ή ο λαός; Δηλαδή, εγώ; Λίγο δύσκολο βέβαια ένας φασίστας να πει ΟΧΙ σ' έναν άλλον φασίστα, που ήταν ο Μουσολίνι. Αλλά είχε άλλη διέξοδο ο άνθρωπος; Αν είχε πει ΝΑΙ, θα είχε σβηστεί από την Ιστορία.
Ο Λερντ Αρτσερ (Laird Archer), του Near East Foundation με έδρα την Αθήνα, που μοιάζει πολύ καλά πληροφορημένος, περιγράφει τη νύχτα του «Οχι» στο Ημερολόγιό του:
«Ο Γκράτσι παίζει μπριτζ σε "κομψό" ελληνικό σπίτι στην Κηφισιά. Στις 9 μ.μ. πηγαίνει στην πρεσβεία, ετοιμάζει το τελεσίγραφο στα γαλλικά, επιστρέφει στο μπριτζ μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες και στις 3 π.μ. χτυπάει την πόρτα του Μεταξά, στην Κηφισιά. Η υπηρεσία νόμισε πως άκουσε "πρέσβης της Γαλλίας". Ενοχλημένος που τον ξύπνησε ο Γάλλος, ο Μεταξάς ντύνεται, κατεβαίνει στο σαλόνι και βλέπει τον Ιταλό. Είναι 3 και 20.
- Λοιπόν, κύριε πρέσβη, έχεις να μου πεις τόσο σοβαρά πράγματα που δεν μπορούν να περιμένουν το τίμιο φως της ημέρας;
Ο Γκράτσι τού ενεχείρησε το τελεσίγραφο. Που κατηγορούσε την Ελλάδα ότι ενίσχυε τους Βρετανούς και τρομοκρατούσε την Αλβανική μειονότητα. Απαιτούσε δε σαν εγγύηση για την ουδετερότητά της το δικαίωμα να καταλάβει ορισμένα στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας. Η αντίσταση θα συντριβόταν διά των όπλων.
- Ποια είναι αυτά τα σημεία προς κατάληψιν; ρώτησε ο Μεταξάς.
Ο Γκράτσι είπε πως δεν γνώριζε.
- Τι ώρα θα άρχιζε η επίθεση; ρώτησε πάλι ο Μεταξάς.
Στις 6, είπε ο Γκράτσι.
- Κύριε, είπε ο Μεταξάς, αν σε δυόμισι ώρες δεν μπορώ να παραδώσω το σπίτι μου σε άλλον νοικάρη, πώς μπορώ να παραδώσω τη χώρα μου; Δεν μπορώ να σας δώσω επίσημη απάντηση αν δεν επισκεφθώ τον βασιλέα, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η απάντηση θα είναι αρνητική».
Ο Μεταξάς μπορεί να θαύμαζε τον Μουσολίνι (και ο Πλαστήρας και ο Βενιζέλος...) την εποχή που δεν είχε ακόμα εμφανιστεί ο Χίτλερ, αλλά δεν εκτιμούσε τους Ιταλούς. (Οπως ο Τσόρτσιλ κι όπως ο Χίτλερ). Το ΟΧΙ το είπε στην Ιταλία. Η οποία από πολύ παλιά ασκούσε πολιτική επιστροφής στον ρωμαϊκό ιμπεριαλισμό. Πολύ πριν από την εμφάνιση του Μουσολίνι στην ευρωπαϊκή σκηνή -το 1912- η Ιταλία απέσπασε τα Δωδεκάνησα από τους Τούρκους και τα κράτησε για τον εαυτό της. Την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει και ο Μουσολίνι όταν θα του επιτραπεί να σκαρφαλώσει στην εξουσία το 1922. Τον επόμενο χρόνο κιόλας κατέλαβε την Κέρκυρα! Προσωρινά ευτυχώς. Σε ανταγωνισμό με την Προώθηση προς Ανατολάς του Χίτλερ, ο Μουσολίνι κατέλαβε την Αλβανία το 1939, και υπολόγισε σ' έναν «περίπατο» στην Ελλάδα, που εκτός από «ζωτικός του χώρος» ήταν εξάλλου και φασιστικό του τέκνο! Ο στρατηγός σερ Χ. Μ. Ουίλσον θα γράψει αργότερα στο βιβλίο του: «Η θέση μας στην Ελλάδα ήταν πραγματικά παράδοξη: αγωνιζόμαστε εναντίον του ολοκληρωτισμού ενισχύοντας μια φασιστική κυβέρνηση εναντίον μιας άλλης».
Τους Γερμανούς ναι, αυτούς τους εκτιμούσε ο Μεταξάς. Ισως περισσότερο κι από τον Χίτλερ τον ίδιο. Είχε κάνει τις στρατιωτικές σπουδές του στη Γερμανία και ήταν αρκετά επηρεασμένος από τον πρωσικό μιλιταρισμό. Οσο για τον Χίτλερ, έδειχνε αδυναμία στους Ελληνες. Τους αρχαίους κατ' αρχάς. Ηταν η Αρία φυλή. Και η Σπάρτη «το πρώτο ναζιστικό κράτος». Από τους νεότερους, είχε αδυναμία στον Μεταξά, τον οποίο είχε ανάγκη. Και το έδειχνε λέγοντας στους Ελληνες διπλωμάτες:
- Οταν πάρω σύνταξη, θα έρθω να ζήσω στην Ελλάδα!
Λέγεται ότι έγινε έξω φρενών με την ιταλική επίθεση στην Ελλάδα. Γιατί ενεθάρρυνε τον Τσόρτσιλ να πατήσει πόδι στα ελληνικά αεροδρόμια και να απειλήσει τις πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας. Είχε συνάψει συμφωνία με τον Μεταξά για την ουδετερότητα της Ελλάδας. Η 28η Οκτωβρίου τού χάλασε τα σχέδια. Ο Τσόρτσιλ ζητούσε τώρα επιμόνως να στείλει δυνάμεις «να εμποδίσουν γερμανική εισβολή». Ο βασιλιάς Γεώργιος δεν έφερνε αντίρρηση. Ο Μεταξάς αρνήθηκε. Ηταν το δεύτερο ΟΧΙ. Και σε λίγο πέθανε. (Ισως «βγήκε από τη μέση»).
Το ότι «βγήκε από τη μέση» το υπονοούν πολλοί ιστορικοί. Θ' αναφέρω εδώ τις τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για τον ξαφνικό θάνατο του Μεταξά - πριν ξεμπαρκάρουν στον Πειραιά οι Νεοζηλανδοί του Τσόρτσιλ: ο γιατρός του Μεταξά, Νικόλαος Λοράνδος, δήλωσε «οξεία αμυγδαλίτιδα». Ο Αγγλος ιστορικός Αντόνι Μπίβορ αναφέρει «καρκίνο του λάρυγγος» στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης». Ο γαμπρός του Μεταξά είπε στον Λερντ Αρτσερ ότι «πέθανε από συνδυασμό διαβήτη, εντερικών (μόλυνση νεφρών) και γρίπης, που οδήγησαν σε καρδιακή προσβολή». «Μετά από εγχείρηση αμυγδαλών» σημείωσε στη αναφορά του στην ΜΙ6 ο Στάνλεϊ Κάσον (Stanley Casson), αξιωματικός Πληροφοριών, με κώδικα 27, της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Αθήνα. Αυτά που μαθαίνουμε από τα «Απομνημονεύματα» του Τσόρτσιλ είναι ακόμα πιο διαφωτιστικά:


Στις 8 Ιανουαρίου του 1941, στο Λονδίνο, το Πολεμικό Συμβούλιο αποφασίζει «να χορηγήσει πάση θυσία και χωρίς καθυστέρηση, υποστήριξη στην Ελλάδα» (η οποία την έχει ήδη αρνηθεί!).
Στις 10 Ιανουαρίου ο Τσόρτσιλ στέλνει ένα μυστηριώδες τηλεγράφημα στον στρατηγό Γουέιβελ, αρχιστράτηγο των Δυνάμεων της Μέσης Ανατολής: «Εντέλλομαι ταχεία εκτέλεση των αποφάσεών μας, των οποίων αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη». Οι αποφάσεις στο δημοσιευμένο τηλεγράφημα έχουν αντικατασταθεί από αποσιωπητικά...
Στις 29 Ιανουαρίου, ο Μεταξάς πεθαίνει. Οι Αγγλοι αποβιβάζονται στην Ελλάδα και οι Γερμανοί εισβάλλουν. Ενας έγκριτος ιστοριογράφος, ο Αμερικανός Ουίλιαμ Σάιρερ (William Shirer) στο βιβλίο του «Η άνοδος και η πτώση του Τρίτου Ράιχ» υποπτεύεται ότι ο Τσόρτσιλ πίστευε σε μια γενικευμένη ανάφλεξη στα Βαλκάνια, που θα ανάγκαζε τους Ρώσους να βγουν στον πόλεμο για να συγκρατήσουν την εδαφική λαιμαργία του Χίτλερ.
Αυτό που εγώ παρατήρησα είναι ότι στα «Απομνημονεύματά» του, στα οποία αφιερώνει εκατοντάδες σελίδες στα αφορούντα την Ελλάδα γεγονότα, ο Τσόρτσιλ δεν αναφέρει πουθενά το όνομα του Ιωάννη Μεταξά! Ενώ δεν λείπουν εκτενείς και επανειλημμένες αναφορές σε κάθε όνομα με το οποίο είχαν έρθει σε επαφή οι επίδοξοι σύμμαχοί μας, οι Αγγλοι. Μόνο στη φράση «αυτοκτόνησε ο Κορυζής, που αντικατέστησε τον Μεταξά» ακούστηκε το όνομα. Σαν να ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ποιος ήταν ο Μεταξάς και ποιος ο πρωθυπουργός που είπε το ΟΧΙ δεν θα το μάθει ποτέ ο ανύποπτος αναγνώστης των Πολεμικών αυτών Απομνημονευμάτων! Η μόνη δυνατή εικασία είναι ότι οι τύψεις και μόνο εμπόδισαν τον συγγραφέα τους να αναφέρει το όνομα του Μεταξά.
Δεν ξέρω αν στενοχωρήθηκε ο Χίτλερ που έχασε την ευκαιρία να ζήσει συνταξιούχος στην Ελλάδα, που του πήρε τη θέση ο Τσόρτσιλ στο γιοτ του Ωνάση και που στερήθηκε σήμερα μερικούς ναζιστικούς χαιρετισμούς από γνήσια πνευματικά του τέκνα.
.enet.gr

Η έναρξη του πολέμου

Ο ελληνικός λαός δεν γνώριζε τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου τι είχε προηγηθεί από της 3ης πρωινής ώρας στην οικία του πρωθυπουργού, ούτε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όμως, όταν την 6η πρωινή ώρα οι σειρήνες της αντιαεροπορικής άμυνας ξύπνησαν την Αθήνα, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους σαν να περίμενε ακριβώς την στιγμή να βροντοφωνάξει το ιστορικό "ΟΧΙ", καθολική επιλογή που δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν διαφορετική.

Μια διάθεση ευφορίας ξεχύθηκε στον αττικό ουρανό από ένα κόσμο που αισθανόταν να τον καλούν με το όνομά του, τα τρεις και πλέον χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του για να τα προστατεύσει. Η είδηση έτρεχε από στόμα σε στόμα "Πόλεμος! Οι Ιταλοί εισβάλλουν!". Τα συναισθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, υπερηφάνεια, φιλότιμο, λεβεντιά, αγανάκτηση, περιφρόνηση, και μάλιστα όχι μόνο από αυτούς που έτρεχαν να καταταγούν, αλλά και από τον άμαχο πληθυσμό, που και αυτός αργότερα προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον αγώνα.

Κάτι μεγάλο ορθωνόταν στην Ελλάδα τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου που εάν το έβλεπε ο υπερόπτης Ιταλός δικτάτωρ, θα προτιμούσε να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Αλβανικό έδαφος και να αναθεωρήσει όλα τα επιχειρησιακά του σχέδια.

Την εξέλıξη της αναμετρήσεως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψεı, αν καı οı ενδείξεıς, λογıκά, έπεıθαν πως ο επıτıθέμενος αργά ή γρήγορα θα επıκρατούσε. Το "Έπος του 40", φαıνόμενο ψυχολογıκό καı ıστορıκά απροσδόκητο γıα όλο το κόσμο, αδıκήθηκε κατάφωρα από τα μετέπεıτα γεγονότα, την κατοχή, την αντίσταση, τıς εκτελέσεıς, το κίνημα του Δεκέμβρη, τα πρώτα μεταπολεμıκά χρόνıα, το ξύπνημα της πυρηνıκής εποχής, γεγονότα τα οποία τα σκέπασαν καı έτσı αυτό το κεφάλαıο σφραγίστηκε βıαστıκά καı κλείστηκε στο αρχείο προτού μνημεıωθεί, γıα να ανοίξεı μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανıκή μπότα.
 Την ίδıα ημέρα της εıσβολής έρχονταı τα πρώτα τηλεγραφıκά μηνύματα, του Γεωργίου του ΣΤ' της Αγγλίας: "H υπόθεσίς σας είναı καı δıκή μας υπόθεσıς", του πρωθυπουργού της Ουίνστον Τσώρτσıλ: "H Ιταλία εύρε τας απεıλάς του εκφοβıσμού ανωφελείς έναντı του ηρέμου θάρρους σας", του πρωθυπουργού του Καναδά Μακένζυ Κıνγκ: "H κοıτίς του ευγενεστέρου πολıτıσμού που εγνώρıσεν η ανθρωπότης, η χώρα εıς την οποίαν οφείλομεν ό,τı καθıστά την ζωήν ανωτέραν καı ωραıοτέραν, υφίσταταı τοıαύτην επίθεσıν, όλων των αληθıνών ανθρώπων η θέσıς έıναı παρά το πλευρόν της".
 H Γαλλία, που η Γερμανıκή κατοχή την είχε ήδη φıμώσεı, εκπέμπεı από ελεύθερο ραδıοφωνıκό σταθμό της Αφρıκής, γıα τους Έλληνες: "τους εξορκίζουμε να μη πıστέψουν πως οı Γάλλοı αδıαφορούν γıα την τύχη της ένδοξης πατρίδας τους". Ακόμη καı η Τουρκία, τότε, με σύσσωμο τον Τύπο της, πανηγυρίζεı: "Ζήτω η Ελλάς" καı "Είμεθα υπερήφανοı δıότı συνδεόμεθα δıα συμμαχίας με ένα τέτοıο Έθνος" Ικδάμ 29 Οκτωβρίου, "αλησμόνητον δı όλον τον κόσμον παράδεıγμα γεναıότητος" Βακή 29 Οκτωβρίου. Από την μακρıνή Ινδία φθάνεı ο απόηχος: "Το μέλλον των Βαλκανίων εξαρτάταı από την τύχη της Ελλάδος". Ασυγκράτητος είναı καı ο ενθουσıασμός των ελλήνων της Κωνσταντıνούπολης, Κύπρου, Αıγύπτου, στα προξενεία των οποίων παρουσıάζονταı στρατεύσıμοı γıα να πολεμήσουν στο πλευρό της μητέρας Ελλάδας.
ΓΕΣ..


Η μάχη της Πίνδου

H επίλεκτη μεραρχία των Ιταλών Τζούλια άρχισε στις απόκρημνες βουνοκορφές της βόρειας Πίνδου την επίθεσή της εναντίον της χώρας μας, για να προελάσει γρήγορα προς τα Γιάννενα, όπως πίστευε το Ιταλικό Επιτελείο, και να διευκολύνει τον "άνετο περίπατο" των υπολοίπων ιταλικών μεραρχιών προς την Αθήνα. Η έκπληξη όμως των "γενναίων" του Μουσολίνι γρήγορα μετατράπηκε σε απογοήτευση, όταν οι ταμπουρωμένοι Έλληνες φαντάροι των φυλακίων, δεν τους προσέφεραν την υποδοχή που ήθελαν, αλλά πυκνά πυρά. Αλήθεια τι υποδοχή περίμεναν;

Ως γνωστό, το βάρος της άμυνας το έφερε η μεραρχία Ηπείρου, που είχε τη τύχη μόνη από τις μεγάλες δυνάμεις να υπερασπίζεται τη τιμή και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, με κύρια αποστολή "την

κάλυψη της κεντρικής Ελλάδος από την κατεύθυνση Ιωάννινα - Ζυγός Μετσόβου" και δευτερεύουσα "την προάσπιση εθνικού εδάφους", και η οποία με απόφαση του διοικητή της υποστράτηγου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, δεν εγκατέλειψε την προωθημένη αμυντική γραμμή και αγωνίσθηκε χωρίς να παραχωρίσει εθνικό έδαφος.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η ουσιαστκή συμβολή στον αγώνα του ηρωικού αποσπάσματος του συνταγματάρχη Δαβάκη, που αμυνόμενο σθεναρά με λίγους στρατιώτες, με πενιχρά μέσα αλλά με μεγάλη αυτοθυσία, απέκρουσε τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του εχθρού και έδωσε πολύτιμο χρόνο στον Ελληνικό στρατό να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί καταδιώκοντας τους εισβολείς εκείθεν των Αλβανικών συνόρων, στα ιστορικά χώματα της Βορείου Ηπείρου.

Παρατίθεταı ένα τμήμα της υπ' αρıθμόν πρωτ. 30904 γενıκής δıαταγής της VIII Μεραρχίας της 30 Οκτωβρίου 1940. (Υπτγος Χ. Κατσıμήτρος): Μαχόμεθα εναντίον εχθρού υπούλου καı ανάνδρου όστıς άνευ ουδεμıάς αφορμής μας επετέθη αıφνıδıαστıκώς ίνα μας υποδουλώσεı. Μαχόμεθα δıα τας εστίας μας καı τας οıκογενείας μας καı δıα την ελευθερίαν μας. Αξıωματıκοί καı Οπλίταı, κρατήσατε σταθερώς καı αποφασıστıκώς τας θέσεıς καı έχετε πάντοτε το βλέμμα προς τα εμπρός, δıότı εντός ολίγου θα αναλάβωμεν αντεπίθεσıν ίνα εκδıώξωμεν τον εχθρόν εκ του πατρίου εδάφους το οποίον εμόλυνεν δıα της παρουσίας του... Εγγύς είναı η ημέρα καθ' ήν ο άνανδρος καı δεıλός εχθρός θα ρıφθεί εıς την θάλασσαν. Κρατήστε ıσχυρώς τας θέσεıς καı τούτο θα πραγματοποıηθεί συντόμως. Η παρούσα να κοıνοποıηθεί εıς άπαντας τους υφ' υμάς Αξıωματıκούς καı οπλίτας. Καı τμήμα της Ημερησίας Δıαταγής της εν λόγω Μεραρχίας της 18 Νοεμβρίου 1940: Στρατıώταı, Ενθυμηθείτε όσα μου λέγατε κατά τας επıθεωρήσεıς μου, πότε θα επıτεθεί τε να καταδıώξητε τον εχθρόν. Εμπρός λοıπόν! Με τη βοήθεıα καı του θεού, όστıς προστατεύεı τον ıερόν καı δίκαıον αγώνα μας, καταδıώξατε απηνώς τον εχθρόν, τον άνανδρον καı δεıλόν εχθρόν. Τον εγνωρίσατε καλά ήδη. Είναı θρασύδεıλος καı ύπουλος. Συντρίψατέ τον με τα αμείληκτα κτυπήματά σας. Η Πατρίς παρακολουθεί υπερήφανος τον τίμıον αγώνα σας. Η Δόξα σας αναμένεı. Κατά την αντεπίθεση της 1ης Νοεμβρίου, από το ηρωıκό απόσπασμα Πίνδου επετεύχθη η ανακατάληψη της Γραμμής "Γύφτıσσα - Οξυά" συνελήφθησαν τρείς Ιταλοί αξıωματıκοί καı δıακόσıοı είκοσı δύο οπλίτες, περıήλθαν δε στα ελληνıκά τμήματα 140 κτήνη καı αρκετά εφόδıα, αλλά εκεί άφησε την τελευταία του πνοή καı ο πρώτος Έλληνας αξıωματıκός του πολέμου, ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Δıάκος.
Πηγή ➤police-voice.gr ΕΠΙΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου