Σελίδες

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Πώς ο Εβρος έπαψε να είναι «ξέφραγο» αμπέλι από παράνομους μετανάστες...ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΣΠΙΔΑ»



Police-Voice blog ➤
O Έβρος από ξέφραγο αμπέλι μετατρέπεται σε... ασπίδα. Ίσως γι' αυτό δεν θυμίζει σε τίποτα την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή πριν από τρία χρόνια.
Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η εικόνα των νεοεισερχόμενων Αφροασιατών δεν είναι πλέον συνήθης. Τα ημιυπαίθρια κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης είναι σχεδόν άδεια. Ελάχιστα είναι και τα ίχνη στην ελληνική όχθη του ποταμού, τα πεταμένα ρούχα, τα σκισμένα έγγραφα, οι πλαστικές σακούλες.
Στα απέραντα χωράφια της περιοχής κυριαρχεί αυτή την εποχή το κίτρινο του ηλιοτρόπιου. Υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση λόγω και της καλοκαιρινής περιόδου, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη. Αρκετοί Τούρκοι μεσαίων οικονομικών στρωμάτων αλλά και Βούλγαροι, Σέρβοι και Ρουμάνοι καταφτάνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, για θάλασσα και φρέσκο ψάρι, τονώνοντας την τοπική οικονομία.
Η εικόνα έχει αλλάξει με τη συνδρομή εκατοντάδων αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί εδώ για τη φύλαξη των συνόρων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στη λεγόμενη επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΑ». Πριν από ένα χρόνο ήταν κοντά στους 2.000, ενώ σήμερα έχουν παραμείνει 670. Διαμένουν σε ξενοδοχεία της επιλογής τους και λαμβάνουν γύρω στα 1.000 ευρώ επιπλέον το μήνα. Είναι άλλωστε καθημερινά ορατοί στις αλλεπάλληλες βάρδιες στα ΣΤΕΚ (Σημεία Τακτικού Ελέγχου Κίνησης), στα αστυνομικά μπλόκα που στήνονται στους οδικούς κόμβους και στα προσφιλή ποτάμια-περάσματα.
Ανιχνευτής καρδιακών παλμών
Ο συνοριακός σταθμός των Κήπων έχει εφοδιαστεί με ανιχνευτή καρδιακών παλμών. Ολοι οι επιβάτες υποχρεώνονται πλέον να εξέλθουν από τα οχήματα, τα οποία ελέγχονται, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν από τα κυκλώματα διακίνησης οι προσφιλείς έως πρόσφατα κρύπτες στα αμαξώματα και να ανθήσει η μέθοδος των πλαστών εγγράφων, όπως απέδειξε η πρόσφατη εξάρθρωση δικτύου Γεωργιανών, στο οποίο συμμετείχαν και κάποιοι επίορκοι αστυνομικοί.
Στο ποτάμι έχουν αυξηθεί οι πλωτές περιπολίες. Σε κάποια απ' αυτές στη Μάνδρα συνάντησα ξανά, ύστερα από τρία χρόνια, τον Τάσο και τον Παναγιώτη από την Ειδική Ομάδα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, που έχουν μπει στο στόχαστρο των διακινητών λόγω της δράσης τους.
Ο φράχτης στο προγεφύρωμα Κάραγατς καλύπτει και τα 12,5 χιλιόμετρα των χερσαίων συνόρων. Πρακτικά, από τότε που κατασκευάστηκε ο φράχτης μηδενίστηκε από εδώ η παράνομη είσοδος. Είναι εξοπλισμένος με 20 μικρές κάμερες και 3 μεγαλύτερες, που καλύπτουν όλη την περιοχή και μεταδίδουν ζωντανά εικόνα στο Κέντρο Επιτήρησης Χερσαίων Συνόρων στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας. Τρεις μεγάλες κάμερες έχουν τοποθετηθεί και στο ποτάμι και ήδη γίνονται ενέργειες για να καλυφθεί όλο το μήκος του ποταμού.
Ζωντανή εικόνα στην Κατεχάκη
Στο επιχειρησιακό κέντρο μάς ξενάγησε ο αστυνόμος Θανάσης Μανταρλής. Εδώ λειτουργεί το Σύστημα Αυτόματης Παρακολούθησης Συνόρων, που μεταδίδει ζωντανά εικόνα και στην Κατεχάκη. Σχεδιάστηκε από το ΕΜΠ, ενώ προγραμματίζονται άλλο ένα στο Διδυμότειχο και άλλα τρία στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Τέσσερις αστυνομικοί στη μικρή αίθουσα, ανάμεσα στα χωράφια με τα φρεσκομαζεμένα σκόρδα, παρακολουθούν τις οθόνες, εστιάζουν όπου παρατηρούν κάποια κίνηση μέσα στα τουρκικά όρια και ειδοποιούν σχετικά τις τουρκικές αρχές με τις οποίες συνεργάζονται σε 24ωρη βάση. Σε επιφυλακή είναι και το Λιμενικό, καθώς από πέρυσι έχουν αρχίσει να εισέρχονται παράνομα μετανάστες από τον Αίνο (παράκτια περιοχή ανατολικά του Δέλτα) και μέσω θαλάσσης βγαίνουν συνήθως στη γειτονική Σαμοθράκη αλλά και στην Αλεξανδρούπολη.
Το λαθρεμπόριο ανθεί έτσι κι αλλιώς στην παραμεθόριο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Αλεξανδρούπολη εξαρθρώθηκε δίκτυο που είχε φέρει παράνομα από την Τουρκία ενάμιση τόνο όστρακα στην περιοχή του Μαΐστρου.

Πηγή: iefimerida.gr
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου