Σελίδες

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

''Μπάτσος'' ή Αστυνόμος; ?? Αστυνόμος φυσικά ! Ο όρος «μπάτσος» όμως που χρησιμοποιείται πλέον αντί του «αστυνόμος» μάλλον



Police-Voice blog ➤
«Μπάτσος είναι μια λέξη αρκετά επίκαιρη που λέγεται, ακούγεται και γράφεται ολοένα και συχνότερα, καθώς αναφέρεται σε πρόσωπα που παίζουν βασικό ρόλο στις εξελίξεις των ημερών και δεν είναι άλλα από τους αστυνόμους.  

 της Πάμελας Τσούτσια

Αστυνόμοι υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα και ήταν διοικητικοί αξιωματούχοι που φρόντιζαν να διατηρείται η τάξη στους δημόσιους χώρους. Άλλωστε και η ίδια η ετυμολογία της λέξης από τα συνθετικά άστυ+νόμος υποδεικνύει ότι αρμοδιότητά τους ήταν να διασφαλίζουν την τήρηση των νόμων στο άστυ.

Ο αναλυτικός ορισμός που δίνει ο Γ. Μπαμπινιώτης στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής γλώσσας για τη λέξη «αστυνομία» έχει ως εξής: είναι η κρατική υπηρεσία που μεριμνά για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και γενικότερα την εφαρμογή των νόμων που θεσπίζει η πολιτεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος και ενίοτε την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι αστυνόμοι θά' πρεπε λογικά να φαντάζουν στη συνείδηση του κόσμου ως προστάτες της ζωής και περιουσίας τους και να δημιουργούν ένα συναίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας με την παρουσία τους και μόνο.

Ο όρος «μπάτσος» όμως που χρησιμοποιείται πλέον αντί του «αστυνόμος» μάλλον το ακριβώς αντίθετο υποδηλώνει, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς την προέλευση αυτής της λέξης. Αρχικά «μπάτσος» σημαίνει το χαστούκι, το ράπισμα και θεωρείται ηχομιμητική λέξη. Σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους αστυνόμους προέρχεται από την τουρκική λέξη baç που σήμαινε το φόρο που εισέπρατταν οι χωροφύλακες ασκώντας συχνά βία.
Καθώς η χρήση ή κατάχρηση των λέξεων μιας γλώσσας καθορίζεται πρωτίστως από τις ανάγκες επικοινωνίας του κάθε λαού, καθίσταται προφανές ότι η χρήση της συγκεκριμένης λέξης για να περιγράψει τα όργανα αυτά της τάξης παραπέμπει στην άσκηση βίας πάνω σε αθώα θύματα, στην αυταρχική εξουσία που ταλαιπωρεί αδύναμους πολίτες κ.ο.κ. 

Θα πρέπει βέβαια εδώ να διευκρινίσουμε ότι το προσωνύμιο αυτό αποδίδεται στους αστυνόμους από ένα ορισμένο μέρος της κοινωνίας στην προσπάθεια του να υπογραμμίσει ότι κάποιοι αστυνόμοι έχουν εκτραπεί της πραγματικής αποστολής τους και ασκούν καταχρηστικά το επάγγελμά τους αντί να είναι εκείνοι που προστατεύουν τη νομιμότητα σε μια πόλη. Για το λόγο αυτό βέβαια προκαλεί δυσανασχέτηση και προσβάλλει όσους ασκούν το επάγγελμα αυτό ευσυνείδητα και το αντιμετωπίζουν ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Πηγή ➤http://www.politikanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου