Σελίδες

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ...Tρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν με καρκίνο θεραπεύονται...Τι λέει η διευθύντρια του πρώτου Ογκολογικού Τμήματος



Police-Voice blog ➤

Η κ. Βασιλάτου - Κοσμίδη μιλά στο protothema.gr για τον πιο δυνατό «εχθρό» του παιδικού πληθυσμού - Τα «όπλα» για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

Τα τελευταία 35 χρόνια η παιδίατρος ογκολόγος – αιματολόγος κυρία Ελένη Βασιλάτου – Κοσμίδη πολεμά με έναν σπάνιο, πλην όμως πολύ δυνατό «εχθρό» του παιδικού πληθυσμού: τον καρκίνο. Έχει δώσει πολλές νικηφόρες μάχες στο πλευρό των μικρών ασθενών, ως επιμελήτρια και κατόπιν ως διευθύντρια του πρώτου Ογκολογικού Τμήματος στο ΕΣΥ, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», τόσο για την αντιμετώπιση αυτής καθεαυτής της νόσου όσο και για την διάλυση της προκατάληψης που την ακολουθεί.

Έχοντας ολοκληρώσει πριν από λίγες εβδομάδες τον επαγγελματικό της κύκλο στο σύστημα δημόσιας υγείας, η κυρία Βασιλάτου – Κοσμίδη ετοιμάζεται να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του παιδικού καρκίνου με το ίδιο σθένος και τα ίδια «όπλα» από διαφορετικό όμως «μέτωπο»: ως διευθύντρια του πρώτου Ογκολογικού Τμήματος για παιδιά και εφήβους στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, στο νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ». 

«Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία αποτελεί ευαίσθητο θέμα για τους γονείς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παραμένει ακόμη και σήμερα ασθένεια ταμπού. Ευτυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και στα παιδιά. Για aυτά το διάστημα της ασθένειας και της θεραπείας είναι ένα όχι πολύ ευχάριστο διάλλειμα στη ζωή τους» λέει μιλώντας στο protothema.gr η κυρία Βασιλάτου – Κοσμίδη. Η ίδια, όπως και η ομάδα των γιατρών που την συνεπικουρούν στο έργο της, κάνουν βεβαίως τα ανθρωπίνως δυνατά για να βοηθήσουν τα παιδιά σε αυτήν την δύσκολη φάση της ζωής τους. Μάλιστα, και στο «ΜΗΤΕΡΑ» όπως και στο Παίδων πολύτιμος αρωγός της επιστημονικής ομάδας της κυρίας Βασιλάτου – Κοσμίδη θα είναι ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» καθώς και ο Σύλλογος  Ενηλίκων που νόσησαν από Καρκίνο στην παιδική ηλικία «ΚΥΤΤΑΡΟ».

Σε ό,τι αφορά τους μικρούς ασθενείς, η γλώσσα των αριθμών είναι σκληρή: κάθε χρόνο νοσούν στην Ελλάδα από καρκίνο 14 παιδιά ηλικίας 0 έως 15 ανά 100.000 παιδικού πληθυσμού και 20 έφηβοι ανά 100.000 πληθυσμού ηλικίας 15 έως 18 χρόνων. «Η νόσος θεωρείται σπάνια στην παιδική ηλικία. Ακόμη και σήμερα που καταγράφεται παγκοσμίως μια αυξητική τάση στα περιστατικά καρκίνου των παιδιών, η σπανιότητα παραμένει βασικό χαρακτηριστικό της νόσου» τονίζει η ειδικός. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό της νόσου όμως αφορά τα υψηλά ποσοστά ίασης: τρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν με καρκίνο θεραπεύονται. 

Τα «όπλα» για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

Έπειτα από δεκαετίες ανάλυσης της ασθένειας στα παιδιά, οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον πως ο καρκίνος που προσβάλλει τα παιδιά είναι διαφορετικός από αυτόν που εκδηλώνεται σε ενηλίκους – αυτό διαφοροποιεί την αντιμετώπιση του. «Οι κυριότερες μορφές καρκίνου στα παιδιά είναι λευχαιμίες, όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος και κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι,  λεμφώματα, όγκοι του αμφιβληστροειδούς, σαρκώματα, όγκοι νεφρών και επινεφριδίων, όγκοι ήπατος» χαρτογραφεί τις μορφές της νόσου η κυρία Βασιλάτου – Κοσμίδη. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και προϋποθέτουν ευαισθητοποιημένους γονείς αλλά και παιδιάτρους με δυνατά ανακλαστικά που να αξιολογούν σωστά τυχόν ύποπτα ευρήματα και να παραπέμπουν τα παιδιά για εξειδικευμένο έλεγχο. «Ευτυχώς, διαθέτουμε και τους μεν και τους δε, με αποτέλεσμα η διάγνωση σε γενικές γραμμές να μην καθυστερεί»  λέει η γιατρός. 

Από τη στιγμή που το είδος και το στάδιο της νόσου τυποποιηθεί,  η θεραπευτική ομάδα δομεί ένα σχέδιο το οποίο περιέχει τον ακριβή τύπο θεραπείας, πχ χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, τη συχνότητα με την οποία το παιδί θα λαμβάνει θεραπεία καθώς και τη διάρκεια αυτής, με χρονοδιάγραμμα από 6 έως 24 μήνες. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι η μία μορφή της θεραπείας που χρειάζεται ο μικρός ασθενής –εξίσου σημαντική για την κατάσταση της υγείας του είναι και η ψυχολογική υποστήριξη. 

Μάλιστα, αυτή τη θεραπεία την λαμβάνει και η οικογένεια καθώς όπως επισημαίνει η γιατρός «όταν νοσεί ένα παιδί, νοσεί όλη η οικογένεια, είτε το συνειδητοποιεί και το παραδέχεται είτε όχι. Δικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε το παιδί και τους οικείους του να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της ασθένειας στην καθημερινότητά τους». Ενδεικτικά κάποια από τα προβλήματα αφορούν τις επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο, τις λοιμώξεις, τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας, τις σχολικές και κοινωνικές δραστηριότητες του παιδιού. 

Ογκολογικό Κέντρο για Παιδιά και Εφήβους 

«Η φροντίδα του παιδιού με καρκίνο προϋποθέτει γνώση, εμπειρία, σωστά δομημένη διεπιστημονική ομάδα και παράλληλα στήριξη και συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί η ίαση αλλά και να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής του παιδιού και της οικογένειας» λέει η κυρία Βασιλάτου- Κοσμίδη. Το Ογκολογικό Κέντρο για παιδιά και εφήβους του «ΜΗΤΕΡΑ» προσφέρει υπηρεσίες υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς, με επιστήμονες όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (εργαστηριακούς γιατρούς, χειρουργούς, ορθοπεδικούς, νευροχειρουργούς, ακτινοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές) και περιλαμβάνει χώρο ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, ημερήσιας νοσηλείας και εξωτερικό ιατρείο. Επιπλέον, θα λειτουργεί και Ιατρείο Παρακολούθησης Παιδιών που νόσησαν με καρκίνο. 

Ο επιστημονικός και βαθιά ανθρώπινος τρόπος προσέγγισης της ασθένειας από την διοίκηση του Ομίλου ΥΓΕΙΑ προσμέτρησε στην απόφαση της κυρίας Βασιλάτου ώστε να αναλάβει τη διεύθυνση του Ογκολογικού Κέντρου. «Η συνεργασία μας είχε ξεκινήσει από το 2008 που λόγω της έλλειψης ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος στο ‘Αγλαΐα Κυριακού’’ μας είχαν προτείνει να αναλάβουν τη μεταφορά και την ακτινοβολία των παιδιών στο ΥΓΕΙΑ, όπως κι έγινε. Έκτοτε βοηθούσαν όποτε το ζητούσαμε για επεμβάσεις ή για χρήση εξοπλισμού» αναφέρει. Πλέον αυτή η συνεργασία τίθεται σε άλλη βάση, στέρεη, στελεχωμένη με το καλύτερο δυναμικό και με κερδισμένους τους μικρούς ασθενείς που θα χρειαστούν την επιστημονική συνδρομή της Κεφαλλονίτισσας γιατρού και της ομάδας της. 
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου